En barrfri julbåt...

(...vi hakar på den fina grekiska traditionen med båt istället för gran...)

 Kapten Betong är uppe i toppen och det är inte ett moln på himlen...
 
 
Naxos, Kykladerna, Grekland
 

Nu har vi åter knallblå himmel, vindstilla och temperaturer som snuddar tjugostrecket. Underbart och vi njuter av att kunna inta lunchen i sittbrunnen om dagarna. Julen är i antågande, det märks inte minst här på Naxos. Något intressant med grekerna, särskilt ute på öarna, är att julbåten är en viktigare julsymbol än julgranen. På stadens torg har de ställt upp en ljusdekorerad båt. Mycket vackert måste vi tillstå och det hade vi nog tyckt även om vi inte varit galna i segling. Grekland har ju en lång maritim historia, traditionen bjuder därför att grekerna har små dekorerade julbåtar av trä i sina hem där de placeras vid eldstaden med fören pekandes mot huset centrum. Detta kommer sig av att man förr ville visa tacksamhet för sina hemvändande män och söner som kommer tillbaka från havet för att fira jul med sina familjer.

 

 På stadens torg står en julbåt och inte en julgran som i Sverige. Här syns kapten som en liten svart vålnad...
 

För oss känns det ju därför extra roligt att göra Wilma till en julbåt. Med Kapten högt uppe i masten så fäste han först en ljusslinga uppe i toppen och sen vidare ner längs med för- och akterstaget.

 

 Kapten fäster den sista biten av ljusslingan framme vid peket allt medan Styrman ser till att få sol på näsan...(...hon hjälper faktiskt till även om ni såklart inte tror det, hon är lite lat den där Styrman Pimpsten...)
 

När skymningen kom så gick vi en promenad. Först knatade vi bort till stadens dekorerade julbåt på torget. Därefter tog vi vägen längs med stadskajen för att se Wilmas vackra ljusarrangemang. Vi beskådade vårt verk, helt klart så lyser vårt verk upp. Wilma som julbåt syns mycket väl och hon kommer att glädja alla i staden som vänder sin blick ut mot havet. Extra roligt är att vår julbåt skapar formen av en julgran. Två traditioner i en skulle man kunna säga.

 

 Wilma efter mörkrets inbrott. Som en julgran lyser hon upp, en förenad julbåt och gran på en och samma gång...garanterat barrfri! Vad tycker ni?
 
Skepp o Hoj!
 
 
Fler foton kommer här;
 
 Livet är så härligt när vädret är det bästa tänkbara...Kapten njuter...
 
 Ljusslingan innan Kapten släpar upp den i masten...
 
 Medan Kapten klättrar i masten så sköter Styrman säkerhetslinorna...(ja vi sa ju att hon hjälper till...hon hann till och med att fotografera samtidigt...)
 
Solen är på väg ner och vi kommer snart se Wilmas belysning...Naxos är helt klart vackrast i solnedgång...
 
 Solens sista strålar lyser upp husfasaderna...
 
 Sakta framträder vår ljusslinga i solnedgången..."Stjärnan" i toppen på masten är en hemmagjord lampa där vi stoppat i en ledbelysning i en petflaska. Flaskan har vi plockat upp från gatan där den låg slängd...
 
Naxos är fantastiskt vackert...
 
 
 
 Grannön Paros...
 
 Små fiskebåtar ger sig ut i skymningen...här med Paros i bakgrunden...
 
 
Over and Out
 
 
1 Christina :

skriven

Fantastiskt vackert ...😍🥰🌲
Själv nyss hemkommen och sovit gott.... katten blev heltokig, kär, kelsjuk så man nästan inte kan gå utan att trampa på henne, hon fick klorna klippta då hon ”stacks” något galet .... men jösses vad hin hade saknat oss 🥰🥰🥰
Har nu plockat fram adventsljusstaken och tänt 2 ljus 😃😉.....
Temperaturen har sjunkit till någon enstaka +grad så det är lite skillnad från igår 🤭😉
Tänkte sätta händerna i julköttbullar så det är klara att plocka fram om några dagar....😅 ..... å så tittar vi på ”Ernst”.....👍🏻👍🏻👍🏻😉 Har även kollat in 🌲 ..... står utanför huset och alldeles lagom för sitt ändamål som förgyller stundande dagar 😍
Kram på er så länge 😘🤗

Svar: Jaha...så hemma nu igen. Så rolig katten verkar vara, den får man ju hälsa lite extra på när man sladdar förbi när vi är hemma (jo jo...vi måste nog allt hinna med att både dricka whisky och bubbla tillsammans). Kan tro att en jul i ert hus innehåller mycket tradition och julkänsla...mysigt och härligt. Här gör vi det bästa av saken, när vi har lite väl varmt för snö och långt till familj och vänner. Kram o pöss!
Projekt Sunshine

2 Yvonne Bruddesta:

skriven

Hej go vänner! Vi har också en barrfri jul (som vanligt). En liten plastgran står på bordet ute på balkongen - det räcker för oss. Är ju inte så juliga som Ni vet.
Häftigt med belysta Julbåtar istället för Julgranar. Och så häftiga och vackra bilder.
Puss och Kram från oss

Svar: Ja vi har också en barrfri gran som bor i en kruka bakom babords sidas ryggstöd i salongen. Kring jul tittar den fram ett kort tag. Ja vi är nog rätt lika på den punkten, att inte vara alltför juliga av oss. Tack för att ni gillar bloggen och tycker bilderna är vackra. Kram kram o pöss!
Projekt Sunshine

3 Anna / Boihusbil:

skriven

Jättefint med julbåt! Både er och stadens. Vi har inte förstått varför det dekoreras med snögubbar här i Spanien och spelar julsånger med "White Christmas" Jag tänker de kanske skulle välja annan julmusik och andra dekorationer? Men vi som inte pyntar husbilen alls har väl ingen tyckanderätt :D

Svar: Ja jag håller med, egentligen är det roligt och lustigt att traditionen med en tomte som åker släde i snön har slagit rot i platser på jorden där det är varmt och det inte finns en julgran, än mindre en ren eller snö att finna. Jag tycker att ni har full rätt att tycka utan att ni puntar husbilen. Men ni pyntar nog utan att ni tänker på det...köp en apelsin eller rött äpple och lägg fram och vips så var där pynt!
Projekt Sunshine

Kommentera här: