Seglare är konstigt folk

(...ja det visste vi nog men priset slår vår väns vågade tilltag...)
 
 
 
Ibiza, Balearerna, Spanien
 
 
Nu när månaden så gott som gått till ända, så började vi summera månaden vi valt kalla Billiga Maj. Temat "leva billigt" är ett hett samtalsämne oss båtvänner emellan. Man delar med sig av tips som bidrar till att hålla kostnaderna nere. Vännerna vi seglar med nu är också budgetseglare. Det vill säga att de är i åldern att de absolut borde vara hemma och löneslava. Men av olika anledningar lyckats och valt att kasta sig loss för att försöka leva på vatten och bröd och frihet. 
 
Det här med att summera billiga maj månad gick inget bra. En effekt av att leva detta kringflackande nomadliv är att man blir rysligt dålig på lågstadiets viktiga lärdomar om tid och rum. Man tappar totalt det här med timmar, veckodagar, månader och år. Mjaaa...vi vet att det är år 2018 faktiskt. Men när maj månad skulle summeras så såg vi att någon har petat in 31 dagar i maj helt plötsligt. Sannolikt så har det alltid varit trettioen dagar i maj. Men i vår värld så har den någonstans längs med vägen försvunnit. Nu gjordes summeringen av våra kostnader den 30 maj. Så därför har vi bestämt att de kostnader vi drar på oss den 31 maj läggs på juni månad istället. Så lätt man kan lösa saker.
 
Det här med att hålla reda på veckodagar, ja det är ju superknepigt numera. Vi brukar försöka hålla koll på när helgerna inträffar. Dels för att veta när vi ska klä oss i en "äntligen fredagskänsla" samt att vi emellanåt vill garantera oss en ankarplats där det i vissa vikar blir fullt under helgerna. Då är det bäst att segla dit redan tidigt under fredagen. Men allt som oftast så tappar vi veckodagarna...
 
Konstigt folk, vi seglare...men vi kan konsten att hushålla!
 
 
Så maj månad. Blev den billig då?
 
Jo så här låga driftskostnader har vi inte haft i livet sedan vi levde ett tonårsliv var tonåringar. 
 
MAJ:
 
Hamnhyror                (totalt 6 nätter)                       62 euro
Legat på svaj/seglat (totalt 24 nätter)                       0 euro
Diesel                                                                      35 euro
Mat (inkl toapapper och sånt)                                153 euro
Öl/Vin (köpt i affärn)                                                 30 euro
Café/Restaurang                                                       3 euro
 
TOTAL                                       283 EURO
 
 
Ja ni ser ju. Men så ska ni också veta att när det inte ens finns någon affär i närheten där du ligger i din ankarvik så får man börja leta djupt i sina matlager. Det trevliga är att man verkligen får snurr på maten. Fast ibland blir det lite roliga kombinationer, men vad gör väl det. Och ingenting kastas eller slängs. Minsta matrest åker ner i nästa kastrull. Så knappa tre tusen kronor har det totalt gått ut från kontot i maj. Vi klappar oss på axeln, för nog har vi levt gott. Vi kommer därför fortsätta med SNÅLA JUNI.
 
Annat man gör för att hushålla med resurser (för att både slippa öppna plånbok och behöva förflytta sig för att finna en mataffär) är att vi numera blivit hejare på att diska i ägg- och potatisvattnet. Fy skam för att hälla bort det fina uppkokta vattnet. Nu gillar vi förvisso att leta vatten för att fylla Wilmas tankar. Men vi hushåller verkligen stenhårt för att lagret ska räcka länge. I skrivande stund har vi halv tank kvar ombord och vi fyllde på vårt vattenlager för 11 dagar sedan. Då ska man veta att Wilmas tankstorlek inte är något att hurra för, den rymmer inte alls så mycket (kan återkomma när vi kollat). Så man kan göra massor för att spara vatten, inte minst så har man hela havet att kunna diska i. 
 
Vi går sällan på café och restaurant. Men när vi så gör, så är vi alltid noga med att knycka med oss vår servett. Ofta förblir den oanvänd (eller så är man fräck och båda delar på den ena...men man får sköta det snyggt...). Så sakta så bär man med sig ett servett- och hushållspapperslager hem. Häromdagen när Pimpsten hade sugit upp lite vatten med en bit hushållspapper så var pappret ännu så rent och fint. Men blött. Och då hängde hon upp pappret på tork. Som hon sedan använde till att torka ur diskhon med. HÄPP!
 
Ja ni skrattar kanske därhemma i stugorna. Men glöm då inte att det kräver något i gengälld för att bara lyckas spendera knappa 3000 kronor för två personer på en månad. Det kräver att man förlitar sig på sitt ankare även när det blåser 15-20 meter per sekund. Att man varje gång man ska ta sig i land ska trassla, bära och kånka och släpa i och ur lilljollen. Att man verkligen hushåller och inte kastar något! Inte ens en brödsmula... Men gillar man detta så är det ju oftast ett paradis. Bara en sådan sak att slippa äga en bil. Gaaah! Så skönt. 
 
Men rekordet står nog inte i att spara ett begagnat ark hushållspapper. Utan rekordet innehar vår vän Susan. Häromdagen berättade hon vad hon emellanåt gör. Hon saknar såväl kyl som frys ombord. Men hon äger några frysklampar dock. Men det är ju svårt att frysa dessa utan frys. Så hon brukar ta med sig klamparna till mataffären. Och så när hon ska påbörja sin handlingsrunda så går hon till frysdisken och gömmer sina klampar under någon fryst capricciosa eller påse frysta ärtor. -Ja ha, så smart! Svarade vi vänner glatt när Susan berättade. Och vi alla antog att hon sedan plockade med sig sina klampar när inhandlingen var klar. NÄÄÄ! HON LÄMNAR DEM KVAR ÖVER NATTEN!!! Jo det är sant. Sen går hon tillbaka till mataffären dagen efter och hämtar sina fryst klampar. Ibland handlar hon inget den dagen utan passerar kassan i god fart med ett leende och hej på läpparna. Och med sina välfrusna klampar så hon kan hålla sin mat kyld ombord. GENIALISKT! När vi hörde om detta så la vi oss dubbelvikta ner på backen och skrattade. 
 
I övrigt vad som hänt i vår ankarvik. 
 
Sedan en tid tillbaka så avvek S/Y Bonduca (propellertappar-mannen). Han har seglat vidare och vi hoppas kunna ses framöver. Vi saknar honom. Men i gengälld så har kompisen på S/Y Vesper dykt upp. En norsk gutt som ensamseglar och som vi träffade i Melilla (i den spanska enklaven i Afrika) när vi var där. Han hann inte mer än droppa sitt ankare så blev han inbjuden till BBQ på stranden med alla våra vänner. Så nu är vi åter fem båtar. 
 
Ja ni hör ju, ett hårt liv. Men någon ska ju leva det också...
 
Så fantastiskt vacker här...
 
Vattnet är så klart, så klart!
 
 Igår snorklade vi här, vi och våra vänner...
 
 Vi har utforskat grottorna här i viken...denna var så stor så vi kunde köra in med jollen...
 
 Vi fann ett café (och längre bort även en restaurang). Men deras priser låg lite för högt för vår budget. Över 40 kr för en GB-glass och avrundat uppåt så landade kaffet på 100 spänn...nä gränser finns för när det inte längre är skoj! Så det blev inget besök. Dock var cafét väldigt vackert där det låg bland vassen intill stranden, mysigt i all sin enkelhet. 
Morgonutsikten från sovhyttsfönstret...
 
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Livets kontraster

(...vi kan nu njuta av slappa dagar och behöver inte längre rädda liv...)

 
Sammansvetsade och glada i varandra njuter vi av livet...
 

Ibiza, Balearerna, Spanien

 

Efter vårt sjödrama ute på havet så la vi oss första natten i en vik på ön Formentera, en ö söder om Ibiza. Vi förvånades över det klara turkosfärgade vattnet, där vi kunde se ner till sandbottnen utan problem och kontrasten mot nattens dramatik kändes med ens komisk, overklig och snudd på grym.

 

Bara några timmar tidigare hade vi räddat livet på elva män där det stora havet höll på att ta dem. Samma hav som vi nu njöt till fullo av. Där ankrande båtgrannar spelade hög musik och fnittrande kvinnor stod på däck i bikini och höll takten. Longdrinks och vickande höfter och skrålet från deras män som satt i sittbrunnen. Från sannaste mardröm till paradiset på bara tio timmar. Vi var tvungna att nypa oss i kinden. Livets kontraster kan ibland te sig knivskarpa.

 

Men vi var trötta. Så vi lät våra båtgrannar fortsätta njuta av livets goda medan vi somnade tungt för att ta igen den dramatik och sömnbrist vi båda bar på.

 

Nackdelen med vår valda vik var att den låg precis intill den stora båthamnen på Formentera. Där passerar de snabbgående färjorna i tid och otid. Passagerarfärjorna drar upp sjö och skapar svall som får de ankrade båtarna att guppa likt isbitar i ett grogglas under omrörning. Med den vindriktningen vi hade så kom svallen dessutom i sidan på oss och gav obekväma rörelser. Vi bestämde därför att under nästkommande dag gå till den något lugnare viken vid Espalmador. Det är en liten ö, obebodd sånär på ett hus. Dock finner man en lång strand och det klaraste vatten som lämpar sig för bad och dyk. Ingen restaurang, ingen affär. Bara det lilla huset längre bort i slänten. Och i övrigt ingenting annat än det naturen själv skapat.

 

 Vi har just kommit fram till Espalmador där vattnet är turkost. Kapten håller på att rigga upp våra hängmattor...
 

Vi båtar som gjort sällskap från Mar Menor var åter samlade och vi fick tillsammans några underbara dagar. Med promenader på ön...trevliga middagar...snorkling kring klipporna intill och en biokväll minsann. Vännerna på S/Y Goodvibes hade riggat upp ett stort lakan som de hängt över en stor solpanel. Och med denna hemmagjorda bioduk så kurade vårt gäng ihop oss i soffan och vi såg på en må-bra-film.

 

 Vi utforskar Espalmador...
 
 Vi leker lite, Kapten har fastnat med fötterna i den lustiga sanden som man sjunker ner i...
 
 Espalmador är en mycket liten ö där det just inte finns något. Men dock gott om små ödlor...
 
 Det var skönt att få lite landfäste under fötterna. Det hade gått flera dygn sedan vi satt en fot på landbacken...
 
En stark kontrast till situationen vi hade ute på havet tidigare samma vecka kan man lugnt säga...
 
 

Efter fyra dygn vid Espalmador så drog vi vidare till Ibiza. Vi sökte oss en vik på den norra sidan av ön inför den vridande vinden. Seglingen gick undan i den friska vinden och Wilma kämpade sig upp i 8,6 knop som mest. Tyvärr var den ankarvik vi tänkt gå till redan full av båtar. Så vi gick in i nästa vik. Kanske inte lika skyddad vik och dessutom helt utan kommersiell verksamhet. Vi som börjar lida brist på en del matvaror ombord. Men i övrigt helt perfekt. Vi satte vårt ankare säkert i den fina sandbotten och väntade in våra vänner som kom bakom. Sist kom Susan efter ett par timmar. Det blåste nu rätt rejält nu och emellanåt så drog det förbi starka vindbyar som fick vattenytan att skumma och masten att skaka. Susans försegel hade krånglat när hon skulle rulla in det och det stod nu en flik ut likt ett segel revat för hård storm. Hon försökte sätta ankaret men hennes båt ville segla på den lilla tygtrasan. Det slutade inte bättre än att hon kysste Wilma där hennes båt dansade förbi oss och hennes ankare trasslade till sig i vårt. Och där tog de tag i varandra och hennes båt sköt fart mot vårt skrov. Vi fångade upp henne och fick fram ett par fendrar emellan båtarna som skydd.

 

Med båtarna sida mot sida så hoppade Kapten över på Susans båt. Han fick upp ankaret och Susan kunde styra bort en bit där de fick till det krånglande förseglet. Och sen kunde ett nytt ankringsförsök göras. Nu gick det bra och Susan droppade ankaret på insidan strax bakom Wilma.

 

 Styrman Pimpsten har för tillfället förlorat sin Kapten för en annan kvinna och båt. Ett krånglande försegel var orsaken men snart var det fixat och vi alla låg fint ankrade inför natten...och Kapten slapp simma hem...
 
 

Susan som väntar på sin beställda autopilot för att lättare kunna manövrera och köra båten när hon behöver göra annat ombord, var väl måttligt glad efter att ha kört in i oss. Men vi skojade friskt och sa att vi börjar bli vana med att bli rammade och påkörda. Och det var ju rätt båt som hon trasslade in sig i, betongbåt som Wilma är.

 

Problemet var att nu stod Kapten på Susans båt. Och ingen av oss hade någon jolle sjösatt. Så Kapten tänkte att det får väl bli ett kvällsdopp och simma tillbaka till Wilma. Men vår båtgranne på Witte Raaf blåste snabbt luft i sin jolle och sjösatte den. Och så fick Kapten skjuts hem till Wilma.

 

Ja allt löser sig. Och nu är vi på Ibiza. Party-ön nummer ett. Men här verkar inget party råda. Allt vi ser är klippor, berg och skog. Men faktiskt också en restaurang. Inget annat. Men en restaurang där uppe i slänten. Den får vi nog spana in lite närmare...

 

 

Skepp o Hoj!

 

 

Film Man Overboard

(...from our dramatic night in Mediterranean Sea...)
 
Further down the page you will find a film from our dramatic night. With english text. We want to thank for the photos and films that Susan and S / Y Goodvibes so generously shared. Thousand thanks!
 
Don´t forget to put the sound on!
 
 
Ja här kommer en film som vi har satt ihop från den dokumentation som blev till den dramatiska natten. Några undrar hur vi och våra vänner haft sinnesnärvaro att fotografera och filma. Men såklart, den första dramatiska timmen så fanns ingen tanke eller tid att plocka fram kameran. Då handlade det om liv och död.
 
Texten är på engelska men efter följer en epilog där Kapten pratar på svenska, där vi delar med oss av reflektioner och erfarenheter. Vår tanke är att denna incident kan vara till nytta och gagn för andra. Man kan aldrig bära på för mycket kunskap och erfarenhet så vi hoppas du finner den sevärd. 
 
Vi vill tacka för att vi fått ta del av det foto- och filmmaterial som Susan Smille samt besättningen S/Y Goodvibes så generöst delat med sig av. Tusen tack!
 
Glöm inte sätta på ljudet!
 
 
Skepp o Hoj!