Sprätt på pengar...

(...försöker vi sätta...men man får ligga i minst sagt...)
 
Se vilket vackert träd vi hittade på vägen upp mot stan...numera tar vi inte taxi för nu kan vi Al Hoceima snudd på utantill...
 
 
Al Hoceima, Marocko
 
 
I väntan på att det ska bli seglingsväder och hälsan åter vara på topp (hälsan har varit lite tillknöglad på sistone) så roar vi oss med att utforska staden. Vi finner hela tiden något att se och vi har väl öppnat plånboken lite extra här också. Kapten är numera begåvad med tre par nya strumpor som knappt gjorde avtryck i plånboken. Och Styrman Pimpsten glider numera runt ombord iklädd ett STOOORT bomullsnattlinne med röda hundtassar på. I handen bärs en kopp te för att kurera rinnande näsa. Det blev lite mysigt att vara förkyld!
 
På stan har vi även funnit det roligt att återkomma till den stora marknaden där vi inte sett någon utlänning annat än oss själva. Priserna verkar vara därefter, låga. Killarna bakom stånden (ja det där får ni läsa precis hur ni vill!) vinkar glatt åt oss nu och kommer gärna och hjälper oss tillrätta. De dyker även upp vid de stånd där vi är nya kunder...(särskilt mannen som bjöd oss på en citron häromdagen).
 
Vi tänkte innan vi gav oss ut, att det är ju smart att köpa på sig på en del mat, så kan vi laga och frysa in. Så nu ska det göras ratatouille som vi tycker är jättegott och praktiskt att ha till egentligen vad som helst. Till grillat inte minst. 
 
När vi kom hem så räknade vi ut hur mycket sprätt på pengar vi hade satt. Detta bar vi hem:
 
 
 
En hel del mat som ni ser. Och totalt betalade vi...................................(trumvirvel)...................................
 
Motsvarande 60 svenska kronor! (Äggen ej medräknade, dem fick vi ge 24 kr för...1 kr styck...)
 
Helt galet. 
 
 
 
15 tomater (2 kg) betalade vi totalt 3 kronor för (1,50 kr/kg). Det måste finnas väldigt gott om det nu här. Men vi handlade annat också som var (nästan) dyrt.
 
 
 
Ett kilo jordgubbar, fantastiskt söta och fina som smakar som de svenska, kostade totalt 12 kronor. Detta var den dyraste posten. Det är därför inte svårt att leva nyttigt här. 
 
Efter alla inköpen och med en massa dirham kvar i plånboken så slog vi på stort och gick på restaurang. Vi blev av med 45 kronor och då beställde vi in en kycklinggryta med grönsaker (men fick lammgryta med grönsaker), en kopp te utan socker (men fick fick te med socker), en kaffe med mjölk (levererades korrekt) och en marockansk soppa av osäker sort (den dök aldrig upp). Till det fick vi gott bröd och lite tilltugg. Vi blev mätta utan soppan så vi var egentligen glada ändå. Man får ta det lite så...
 
Liten aptitretare dök upp före grytan...
 
 Lammgryta med grönsaker...morötter och potatis syns närmast..färgad av gurkmeja.....gott!
 
Vi håller dock på att leta efter något bra fönster att segla på, även om vi har det hur bra som helst här. Men vi vill gärna förflytta oss en bit för numera pumpar nomadblodet i våra ådror. Vi hittar dock alltid något att pyssla med ombord, vilket det också kommer att berättas om. Men det har vi inte tid för nu, för vi har så mycket mat att ta hand om så snart spricker Wilma av alla grönsaker som ligger i hennes mage...oj oj oj!
 
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
1 felix%25252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252520norberg:

skriven

Hej på Er lyxätare. Jag blir så avundsjuk nä jag ser alla dessa grönsaker m.m. eftersom jag bara lever på Keldas soppor,skogssvampsoppa och skärgårdssoppa.Jag längtar efter att få tänder i munnen igen så jag kan njuta av riktig mat och få livet tillbaka.Att äta och dricka rätt är trots allt en av livets höjdpunkter.Jag tänker så ofta på Er och önskar Er all lycka FELIX

Svar: Ja det kan vi verkligen förstå, att det blir långtradigt med Keldasoppor, även om den ena har marin karaktär i form av skärgårdssmak. Vi hoppas att du får ditt nya bett snart fixat, så du kan köpa mer fast föda. Kanske njuta av söta jordgubbar med gräddmjölk till midsommar. Ja det finns ju så mycket god mat, men mycket ska falla på plats i livet för att det ska fungera att njuta av den. Tänder är väl kanske den viktigaste... Våra varmaste kramar till dig.
Projekt Sunshine

2 Knut:

skriven

Så det blåser lika mycket hos er som hos oss? Idag har vi haft 15 m/s i medelvind och rätt hög sjö även ute till havs. Och på stränderna är den jättehög och surfvänlig även om jag inte såg surfare just idag. Krya på dig Helena och må gott ombord ni båda. Hälsa Tjoppe. Kram.

Svar: Hej hej...nä här blåser det inte alls lika mycket inne i Al Hoceima och i hamnen utan vi ligger skyddade. Däremot så blåser det ute till havs, det ligger ett lågtryck utanför Portugal som snurrar in i Medelhavet en bit. Man blir lite trött av allt blåsande...vi har lite svårt att hitta ett tillräckligt stort seglingsfönster för våra nästkommande 60 distans, för emellanåt så hämtar sig vinden och det är bra läge att gå...men strax därpå så tilltar styrkan igen och det blåser 15 m/s i grundvind och i byarna uppåt 18-20, Vi seglar ju bara när det är bra väder och tar inga chansningar... Till helgen ser lågtrycket ute på Atlanten se ut att mattas av. Och vi hoppas det traditionella högtrycket över Azorerna återvänder. Då blir det fint även hos oss. Hoppas ni har det bra, hälsa M och håll i hatten. Kramar från oss båda.
Projekt Sunshine

3 Anna:

skriven

Jösses vad smarrigt, lätt att lyxa till det när det är så billigt. Jordgubbar hade jag nog köpt flera kilo av. Stor skillnad i priser mot andra sidan "sundet`? Gibraltar/spanien är mkt dyrare eller? Finns det något i Marocko ni inte gillar?

Svar: Hej hej vänner på fyra hjul. Tack först och främst för er fina blogg. Du skriver fantastiskt väl och vi följer er med nyfikenhet och spänning. Trevligt att du uppdaterar ofta. Vad vi inte gillar med Marocko...oj det var svårt att finna något. Att vi inte kan ankra... Husbilar har vi sett här i Marocko, särskilt kring Smir. Sen är det dyrt att ringa men väldigt lätt att köpa deras internet på plats. Det är lite smått byråkratiskt vid inklarering i landet, tar lite tid. Men när man väl har fått sin stämpel i passet så rör man sig fritt. En del turister berättar att det tjatas på turisterna på marknader, att de vill kränga på en saker som man ska köpa. Men det stämmer inte alls i de regioner där vi varit. Tvärt om, vi slipper tjat allt som oftast. Däremot så är folk hjälpsamma och tar sig tid att lösa ens problem. De gör vad som står i deras makt att vara behjälpliga. Vi blir hembjudna till folk där vi inte ens pratar samma språk...ja de är fantastiskt gästvänliga och trevliga. Och sen, stora guldkornet...naturen. Särskilt så här års. Och billigt. Hittills så har Portugal och Marocko varit de billigaste länderna rent förnödenhetsmässigt. Men i Spanien går det att hitta låga priser om man undviker turisthaken. Ha det gott i vårsolen. Ni finns med i vår länklista på bloggen! =) Kram
Projekt Sunshine

4 Anna:

skriven

Men åh tack rara för dina ord om bloggen! Men också för all information om Marocko. Vi har inte tänkt dra oss över sundet första året, men man vet ju aldrig och nu blir jag lite sugen. Kram!

Svar: Ja fundera...och ha inte bråttom. Marocko finns kvar även i framtiden sannolikt. Ni ska väl sladda runt på fyra hjul många år än =) Kram
Projekt Sunshine

Kommentera här: