När höstmörkret kryper inpå

Vi satt och studerade Europas kanalkarta en kväll. Tyvärr så kommer vi inte fram överallt pga av Wilmas djupgående. Men då får man välja ställen där det funkar. Det är ett helt virrvarr av kanalsystem och så här när höstmörkret kryper inpå så är det lätt att drömma sig bort för en stund.
 
Med bland UNESCOs nya världsarv finns Amsterdams kanaler. Vi vill gärna besöka dessa, helst vattenvägen, men man kommer nog inte in i alla kanalerna med segelbåt. Holland är något som Helena håller extra kärt. Har alltid gjort. Och sämre blev det inte då hon fick veta från sin släktforskande bror att hon har Holländska rötter.
 
Mycket av det som Helena uppskattar extra mycket i livet är sånt som man förknippar med Holland.
 
Tulpaner:
Konst, där hennes favoritkonstnär råkar vara just holländare. Vermeer som levde på 1600-talet. Och han var magisk på att kunna fånga ljuset i sina tavlor. Flera av hans stora verk hänger på olika museer i Holland. Även om just denna återfinns på ett galleri i USA. Hans kanske mest kända verk är Flicka med pärlörhänge.
 
En annan känd hollänsk målare var Van Gogh, ni vet den där killen som skar av sig halva sitt öra. Han slog in örat i en bit tidningspapper och gick till en bordell och gav den som en present till en prostituerad. Detta var inte särskilt uppskattat, polis tillkallades och Van Gogh blev omhändertagen för läkarvård. Däremot målade han fantastiska tavlor och anses vara expressionismens främste föregångare där han känns igen genom sina stora penseldrag.
 
Ostar:
 
 
Vatten o kanaler. Kopplingen till vatten fick vi med modersmjölken skulle man kunna säga.
Amsterdam har ett unikt kanalsystem. Se bara hur det ser ut från ovan.
 
Inte konstigt att Amsterdam kallas för Nordens Venedig.
Här kan vi tänka oss att glida fram.
 
Så här ser det ut i hamnarna när båtfolket sitter på någon mysig restaurang och njuter av god mat o dryck.
Det konstiga är att det fungerar som regel riktigt bra i hamnar där det är knökfullt. Människor samarbetar och hjälps åt.
 
Från Sverige om man utgår från västkusten så är det inte så långt till hollands kanaler. Ner förbi Danmark, gena genom Kiel-kanalen och ut på Atlantsidan där man svänger något söderut längs med kusten så kommer man snart innanför Frisiska Öarna om man har en grundgående båt, annars utsidan. Dock får man kolla in tidvattnet. Och där öarna tar slut så dyker strax Amsterdam upp. Enkelt så säg. Och inte så långt bort som man skulle kunna tro.
 
 
Nu hoppas vi verkligen inte att vi bara kommer att sitta och resa i tankarna, utan att vi en dag verkligen får uppleva detta. Men som sagt, det är inte bara målet som räknas, utan även vägen dit. I tanken har vi redan börjat.
 
Skepp o Hoj
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1 Erika:

skriven

En kollega till mig tycker att jag är lik flickan med pärlörhänge. Kanske en gammal släkting som var modell för konstverket? :)

Svar: Ja så kan det ha varit ;). Och tänk vilken härlig mix det är i dig, risken för inavel är totalt eliminerad då du står med rötter i åtminstone tre länder. =)
Projekt Sunshine - Våra Solskensprojekt

Kommentera här: