Familjen Flinta

Vi har en fantastisk förmån att träffa och lära känna trevliga långseglare. När man drömmer om att ge sig av på egen köl en vacker dag, så kan man inte ge sig ut i okända vatten bara si så där. Det finns mycket kunskap som behöver inhämtas. Kunskap kring tidvatten, strömmar, segelsäsonger så man inte hamnar i oväder, hur det fungerar att klarera på de olika platserna man besöker, var man kan bunkra diesel... Ja listan är lång över alla frågor man har. Och dessutom är det ett intresse i sig, man läser gärna andra långseglares bloggar, utgivna böcker och tar del av inte bara värdefull information utan även ett helt äventyr. Det allra bästa är ju när man kan träffas på riktigt och samtala och umgås.
 
I sommar har vi haft regelbunden kontakt med två långseglande franska tjejer, Camille och Laure. De är båda utbildade ingengörer och just nu finns de på nordligare breddgrader med sin båt. 2012 tog de en längre tur på 14  månader, där de bland annat korsade Atlanten. Deras segelbåt, Saltimbanque, är en Brise de Mer 28 och har ett aluminiumskrov.
 
Saltimbanque på varma breddgrader men just nu ligger hon förtöjd i Bohuslän.
 
 Camille och Laure har fantastiskt mycket att berätta och de bär på en otrolig kunskap och erfarenhet. Och de bjuder på sig själva. Nu i helgen flyttade de deras båt, de seglade en lång dagsetapp till det varv där de kommer att lyfta upp sin båt i vinter. Vi fick en möjlighet att hjälpa dem då vi hämtade dem vid ankomsten och skjutsade dem tillbaka till bilen i Lysekil. Vi avslutade kvällen med att gå ut och äta tillsammans och vi hade fantastiskt trevligt. Och inte alla har en stor karta med sig på restaurangen där man slänger upp den och pratar och ritar och utbyter erfarenheter. Vi pratade mycket om tidvatten och strömmar. Och ju mer kunskap man har med sig i bagaget, desto mer rätta beslut kan man fatta och njuta till fullo av sitt segeläventyr.
Camille och Laure. De har en blogg som man kan gå in och kika på. Om du inte behärskar franska så släng in texten i google translate. Bloggen heter http://le-voyage-de-saltimbanque.fr och du hittar den även under fliken länkar här på vår sida, där du kan klicka in dig direkt.
 
Vi var även ner i Wilma och tittade, de var minst sagt nyfikna på hur en båt i ferro-cement ser ut. Vår betongbåt är ju nästan som en flytande sten. Och jo den flyter, men visst är hon tung för sin storlek.. Och namnet Wilma är inte en slump. Familjen Flinta, The Flintstones, är en gammal amerikansk tecknad tv-serie som utspelar sig i en stenåldersmiljö. Och då vi har en "stenbåt" så lämpade det sig inte sämre än att vår båt blev namnad efter Fred Flintas fru, Wilma. Fyndigt tycker vi, men det är Tjoppes föräldrar som står bakom såväl båt som namn. Vi har bara fått äran att förvalta och vårda henne i vårt ägo en generation efter.
 
Wilma med maken Fred och dottern Pebbles.
 
Helena hade sin barndomskamrat Sofia på besök tidigare under dagen. Sofia är så gott som uppvuxen på en segelbåt och Helena och Sofia var ofta ute i familjens MAXI 77:a under sommarloven i Stockholms Skärgård. Sofia frågade: -Har du fått några känslor för Wilma då, Helena?? Helena svarade blixtsnabbt. -Oh, ja! Och visst är det så. Vi har inte bara en segelbåt, vi har Wilma, och det finns ingen annan båt extakt som henne. Hon är inte serietillverkad, utan det är Felix, Tjoppes pappa, som är byggaren, och däri ligger stor hängivelse och många byggtimmar vill vi lova. Och på ett sätt så kommer det alltid att vara hela familjens båt, vi alla har en anknytning och känsla för henne.
 
Efter en dag med många intryck så stöp vi trötta men nöjda i säng och somnade bums.
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 
 
 
1 Aurora:

skriven

Vilken fin och spännande blogg, så intressant att läsa om segling och liknande :D
Riktigt vackra foton i bloggen!

Svar: Hej, kul att du hittat till vår blogg. Ja följ med på vår resa genom bloggen så lovar vi att det alltid kommer att svänga om oss. Orkar du så läs lite kring vårt första projekt, vår fiskebåt som vi renoverade. Efter ett halvår när vi köpt henne så sjönk hon och låg på 6 meters djup. Tala om att vi hade tagit oss vatten över huvudet (sök juni 2008 samt juli 2008). I maj o juni 2014 så öppnar vi upp restaurangen och april 2015 så finns det samlade bilder på hur fin M/S Sunshine blev som färdig skuta. Ja och sen sålde vi henne och nu är det S/Y Wilma som gäller. Och ett minst lika intressant äventyr väntar framöver för den som vill följa oss. Skepp o Hoj! Helena
Projekt Sunshine - Våra Solskensprojekt

Kommentera här: