Solen skiner inte alltid i Halmstad

Vi konstaterar att det är underbart skönt att inte ha en båt i Nissan denna vinter, stormen Gorm drog in med full kraft. Då vattnet stiger i Nissan så den rämnar över så är det bara stormskydd, där man bygger upp kajkanten som hjälper riktigt bra. Alternativ två är att sänka ner däck som ju inte flyter, fortfarande får du en kajkant under vattnet när hela kattegatt trycker på. Fendrarna gör ju ingen nytta för de flyter som glada ballonger ovanpå den nya vattennivån. Det är lite blandat hur väl båtägarna har förberett sig, där de "gamla i gemet" såväl har erfarenhet och kunskap av oväder om detta. Vi fick lite direktrapportering från kajkanten i natt samt att vi gick in på Hallandspostens Webkamera över Nissan och tittade.
 
Stormskydd är det allra bästa, därför blir vi så här i efterhand rätt så besvikna på kommunen då vi blev tvungna att ta bort vårt stormskydd, trots att vi hade bygglov för platsen på kajen, allt i dess framfart att rensa upp inför exploatering av området. På något sätt så förutsätter de styrande att det som sagt alltid är sol och sommar i Halmstad. Och det syns främst på de planer man vill genomföra längs med Nissan, bygga bostäder där man inte tagit höjd för en rämnande å, trädäck och gudbevars förslag på hus som ligger under den nuvarande kajkanten. Är folk korkade på riktigt? Och nu senast fick kommunen uppvaktning från några med insikt och kunskap, om att de planerade bostäderna kommer byggas för lågt, med risk för vattenfyllda källare vid vinterstormar. Man beräknar att havsytan kommer att höjas till följd av klimatförändringar. Och att Nissan kommer att bli än mer utsatt i framtiden. Men detta avfärdar kommunen med att de anser att deras beräkningar räcker. Jo jo, vi får väl an se.
 
Ibland ska man lyssna på människor med erfarenhet. Bönderna på Hallandsåsen sa att gräva en tunnel genom åsen kommer bli svårt, att den är alldeles för porös. Och med facit i hand kanske man skulle ha lyssnat på bönderna som levt där i generationer.
 
Så nu med vår erfarenhet av att ha spenderat mycken tid vid Tullkammarkajen i Halmstad så måste vi ändå be de styrande att tänka till, om vi nu har några på kommunen som följer vår blogg. Att glöm inte att det finns vintrar och inte bara somrar i Halmstad. Så gott som varje vinter har Nissan runnit över. Och då se ett förslag som detta på agendan får en att ta sig för pannan (undrar vilket försäkringsbolag som vill försäkra en byggnad som denna?)
 
Bild från Hallandsposten.
 
Denna arkitekten måste ju fått frispel eller nåt. Inatt såg det ut såhär längs med Tullkammarkajen.
 

Bild från Hallandsposten
 

Bild från Hallandsposten. Gå gärna in på hallandsposten.se och titta på fler bilder, numera har Hallandsposten sitt hus precis intill kajen i höjd med där m/s Sunshine låg och vi är glada att de finns nära för att kunna rapportera. Tack HP också för en fantastisk nattrapportering kring stormen och dess framfart.
 
Så stormar som denna är inget "once in a lifetime" utan det är något som med jämna mellanrum förekommer, som regel mellan oktober och januari. Och att då planera nya byggen utan tillräcklig hänsyn till rämnande kaj verkar väldigt oansvarigt. Det är inte det sättet vi vill att våra skattemedel ska gå till. Sen ska givetvis området utvecklas och det kan byggas och så. Man kanske har tänkt att lösa det hela med sandsäckar längs med Nissan framledes för att skydda egendomarna från vattenskador. Eller...man kanske skulle kunna tänka sig att höja kajkanten som ett förslag.
 
Oavsett vilket så är det inte med förvåning som vi följer detta skådespel. Vi kan platsen och vi är väldigt glada av att inte vara en del av den. Inte för vår egen del, för vi stod alltid beredda och klara för att möta de värsta stormarna. Utan för det finns andra, trots goda förvarningar, som inte gör sin läxa och förbereder sig för storm. Vi har räddat y-bommar på rymmen, surrat båtar som varit nära att slita sig, letat upp bildäck för att hjälpa andra båtägare som riskerar få sin båt krossad mot kajkanten, fånga upp båtar som kommer herrelösa över Nissans stormande vatten. Vår uppmaning är att lyssna till de luttrade och erfarna. Vår uppmaning är att tänka till innan man bygger för nya problem vid området. Som sagt, solen skiner inte alltid i Halmstad.

Leka Mera

Välkommen till Helenas lilla syhörna. Hon har nu suttit i sin lilla vrå och sytt till ena madrassen till akterhytten. Det här med att sy kan vara roligt, pyssligt och så i små portioner. Uppväxten var fylld med nål och tråd med en mamma som gillade sömnad. Men jämfört med spik och hammare så står sig inte nål och tråd särskilt långt. Annat var roligare än att sy. Såsom måla, spela intrument och skriva. Men ibland så hamnar man där med en nål i handen igen (gud bevars, att det var en nål i handen och inte en nål i armen). Känslan av att åter vara barn blir högst påtaglig.
 
Och visst är det lite terapi, sitta och koncentrera sig, ensam och med total tystnad runt omkring sig. Tid för tanke och reflektion. Efter flera timmar i tystnad så fick det bli lite sång, från egen hals. Bra dämpande akustik att sjunga rakt in i en mjuk madrass. Ingen kritisk åhörarskara än asken med knappnålar. Alice Tegnérs visor funkar bra, särkilt Videvisan.
 
När madrassen var färdigsydd så var det dock väldigt skönt. Det här med att sy lämnas med varm hand över till andra. Men känner sig hoptryckt, stel som vandrande pinne med den enda skillnaden är att pinnen får vandra. Hållning som en säck potatis och när man ska försöka resa på sig efteråt så tittar man efter tåget som just kört över en. Ett godståg från Green Cargo påväg till Haparanda fyllt med julklappar till kalla nordbor. Men man blev människa trots allt när man fått skaka loss armar och ben och sträcka på nacken. Att vara sömmerka lär vara ett av landets sämst betalda jobb. De borde ha risktillägg. Det här är det effektivaste sättet att bli stelopererad utan operation.
 
Just så där snygg är man inte när man syr, pannlampa och läsglasögon för att se ordentligt. Ungdomsårens goda syn är ett minne blott. Man ser ut som en riktig syslöjdsfröken med brillorna på näsan. Suck!
 
Resultatet blev rätt bra för en amatör. Konstig form bara men så är det med båtar. Ingenting är rakt, är något rakt så har det blivit fel. Madrassen ska med andra ord se ut som den gör, det är inget fel på sömmerskan (i detta fall iallafall)
 
Nu ska det bli skönt att få stuva ner madrasserna på plats och bädda fint i hytten. Nya påslakan, inte särskilt marina, dock blåa, ligger och väntar. Att ha ett sommarställe som flyter är fantastiskt.
 
I övrigt så har Tjoppe fått ner skittanken i båten igen och har dragit diverse rör. Skönt att omvägen som det blev med läckande tank åter är ur världen.
 
Avslutningsvis en liten tankfull skylt med den kloka uppmaningen om att inte växa upp. Det är en konst att ha barnasinnet med sig hela livet. Vi borde alla leka mer.
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 
 

Svart Fredag

Svart Fredag eller Black Friday som den kallas. Dagen som är en amerikansk tradition och som handlar om att vi ska konsumera mera. I USA så inträffar Black Friday dagen efter Thanksgiving och det är USAs största shopping- och readag. Startskottet för julhandeln. Svenska butikskedjor har inte varit sena att haka på och rea-erbjudanden haglar över oss som ett tappert regn från Brittiska Öarna, med andra ord smetar sig reklamen som en dyngsur sörja in i våra mobiler, datorer, dagstidningar och skyltfönster. Det är nog många som undrat över denna Black Friday. Ännu en tradition att förhålla oss till. Och vi är lättlurade vi människor, för här ska vi konsumera så vi döööör. Det är Black Friday, Julrea, Mellandagsrea, Kladdkakans dag, Kanelbullensdag, Internationella Pizzadagen (ja det är sant, i Januari), Ägghalvans dag (februari), Halloween. Och glöm för guds skull inte fredagsmys. Och julen slår hela tiden nya rekord i tomma plånböcker eller nåt.
 
Vi lyssnade på Radion. En nationalekonom som också är talesperson för En köpfri dag. Denna köpfria dagen startar dagen efter Black Friday. Således den 28 november i år. Det är en motrörelse till Black Friday, ursprungligen startad i Kanada. Och där man önskar att vi människor ägnar oss åt eftertanke kring konsumtion och inte handlar något annat onödigt än mat. Idag konsumerar svensken som om vi hade fyra planeter. Och samtidigt som vi konsumerar så blir våra liv allt fattigare och tommare. Materiella värderingar är inte hållbara, de gör människan olycklig. Det är konstgjord andning. Det finns en bok som heter "Välfärd utan tillväxt", där författaren Tim Jackson uttrycker sig;
 
”Många av oss är fast i en cirkel där vi spenderar pengar som vi inte har, på prylar vi inte behöver, för att göra intryck som inte är bestående, på människor som vi inte bryr oss om”.
 
Nationalekonomen i radio uttryckte sig följande kring att svensken konsumerar så otroligt mycket. Så antingen måste svensken vara;
 
1. Galet intresserad av att ständigt arbeta
 
eller
 
2. Inte värderar sin fritid tillräckligt mycket
 
Och medan vårt jordklot snart spricker av all konsumtion så är frågan vad som möjligvis kan lämnas över till kommande generationer, våra barn och barnbarn. Allt för att stilla vårt begär av en saker man tror sig behöva. Och butiksägarna gnuggar händerna när lättlurade kunder kommer springande efter rea-varorna.
 
Jo det är hårda ord. Men i vårt tycke tyvärr inte desto mindre sant. I dagarna är det dags för klimatmötet i Paris, det är nu det ska avgöras, ska vi klara tvågradersmålet? Med en grad varmare så försvinner räkorna på västkusten. Det rimmar illa att alla bekymrar sig om miljön men samtidigt fortsätter konsumerar som om det vore julafton alla dagar på året.
 
 
Vi kommer den dagen vi kan segla iväg att redogöra för våra kostnader som en kul liten grej. Vi räknar med att spendera högst 5000 kronor per månad för två personer. Omöjligt säger säkert en del, men vi har under flera år levt högst sparsamt och våra räkningar minskar vartefter vi gör oss av med saker. Så en årsbudget på 60.000 kronor är vi rätt trygga med att vi kan leva på. Allt inräknat. Men det blir den dagen som vi kastar loss. Och den dagen så måste vi ha sålt, gett bort eller kastat det mesta. När livet ska få plats på 10 x 4 meter så är man rätt ointresserad av Black Friday. Och alla andra temadagar också för den delen.
 
När man gjort marknadsundersökningar så visar det sig att en stor andel av befolkningen skulle vilja minska på sin konsumtion. Vilket är mycket gott att höra. Kanske fler kommer anamma en köpfri dag. Men vi har samtidigt skapat oss ett beroende där mycket av vår sysselsättning och tillfredsställelse handlar just om konsumtion.  Vi måste bryta vårt mönster och finna annat roligt och meningsfullt. Varför inte umgås kring Yatzy-spelet eller gå ut och flanera.
 
Vi för vår del har planen klar. Vi vill vara tillsammans. Vi vill uppleva tillsammans. Livet är inte oändligt. Och vi vill kunna bidra till goda värderingar kring ett hållbart samhälle. Livet är roligare utan en massa konsumtion, vi har provat både och. Och det är lättare att känna uppskattning för små ting. Men den största skillnaden är nog att vi ägnar varandra mer tid på detta sätt.
 
Skepp o Hoj!