Inbrottsförsök

-Tjoppe, det är någon ombord!
 
Helena vaknar av att hon hör ljud ute på däck. Tjoppe far upp och ut. Runt aktern så står en kille och har öppnat städskåpet och den andre står vid köksingången. Vad som sedan följer är tumult och bråk och Tjoppe lyckas låsa fast den ena killen i ett grepp medan Helena ringer 112. Polisen kommer rätt fort, skönt tycker vi och särskilt Helena som står ute i snön barfota.
 
Killarna plockas med och vi avlägger händelseförloppen för en av polismännen. Inbrottstjuvarna hade inga goda avsikter, förberedda för inbrott. Det är bara det att de gick på fel båt! Så det blev inte så mycket sömn denna natt, att vakna halv fyra på morgonen av en sådan här anledning känns lite abrupt och yrvaket.
 
Killarna hade missat att vi har övervakningskameror ombord, men så var de inte nyktra heller. Kanske är det bästa larmet ändå vår närvaro!
 
Tänk att man aldrig kan få en hel natts sömn, är det inte isen som knakar, storm och vågor stora - så är det dags för brottningsmatch på däck med inbrottstjuvar! Men de mötte sin överman. Han heter Tjoppe.
 
Skeppsbrott!
 
Tjoppe och Helena
 
 

Riggat och klart

Vi har arbetat som riggare under kvällen. Tungt och farligt arbete då det är höga master och långa bommar och rår. En styrketår vid sidan om för att ha mod att äntra de högsta topparna.
 
Även detta fartyg har krävt sin arbetstid. I flera år har hon stått halvfärdig, vår modell, i salongen. Lite lätt dammig med halvhissade segel och osäker kurs.
Ett gott alternativ till tv-tittandet. Lite härlig musik och sysselsättning och prat om livet i stort och smått. Varpå segel för segel med dess fall och skot hamnar på plats.
Mörkret har fallit utanför ventilerna. Pyssel för vuxna.
 
Likt ett övergivet skepp ute på Atlanten som varit på drift i över ett år och som ännu ingen sett till. Med misstanke om att det borde röra sig mot England. Fyllt av kanibalråttor. Jo det är sant, ett stort lastfartyg är på drift sedan tolv månader. Lika öde verkar det vara ombord på vårt fartyg. Inga råttor, men damm och utan mänsklig rörelse på däck.
Varken kapten eller övrig besättning syns till.
Block och nagelbänkar och alla seglen hissade. Kanske utsatt för sjörövare månne.
Kav lugnt, ingen vind i seglen. Lite lätt knarrar det i skrovet..
 
Ja hon har stått vår modell och väntat på den sista handpåläggningen under flera års tid. Nu är det klart, endast en ordentlig städning på däck återstår. Skrubba däcket ordentligt och matros Helena får rycka ut under morgondagen innan Kapten utdömer straff.
 
Annat marint i helgen har förekommit. Sjömansbiff, så fantastiskt makalöst gott. Man skulle kunna tro att det är en fransman som kommit på rätten.
 
Lätt knapriga potatisbitar överst, och under en mustig blandning av lövbiff, lök och potatis och öl och kryddor.

Och saltgurka. Mmm..vi åt och åt. En kall öl till och sådär perfekt välkryddad.
 
Vi har i övrigt haft gästtoalett på agendan samt skrivbordet. Nu är el indraget till skrivbordet och skrivare och dator och alla pärmar finns på plats. Städ och rens bland papper och annat. Rena lakan. Damma och torka. Härliga dagar när man hinner pyssla utan tidspress. Och mellan varven bryta för en fika eller en god middag. Vi har det inte bra. Vi har det bäst.
 
Ny vecka väntar, nya mål och göromål. Det börjar kännas rätt bra i tillvaron, som varit rätt trasslig för en period. Tid för eftertanke och reflektion. Fånga nuet.
 
Hoppas känslan sitter kvar länge.
 
Riggat och klart!
 
Tjoppe och Helena
 
 
 
 
 
 
 

När dagen gryr

Det är en särskild känsla att vakna ombord när det börjar gry. Hamnen ligger stilla och just denna morgon så glider små isflak förbi ut mot åmynningen. Isen har inte riktigt fått fäste, bara i kajkanten hålls den stilla och fast. En tunn ishinna. Under natten har vi hört isflak som skrapat emot skrovet. Vi vet vart ljudet kommer ifrån och är trygga med att det väsnas. Men man skulle kunna tro att det är åska ute, eller ett tåg på avstånd när det mullrar intill huvudet. Å nej, varken tåg eller oväder - bara ett stackars isflak som stött på motstånd och som försöker ta sig förbi hindret. Att komma upp på morgonen, fortfarande allt stilla och rätt så mörkt ombord och tända lite ljus och göra sig en kopp te och slå igång datorn. Och blicka ut genom ventilerna där isflaken fortsätter sin vandring ut mot friheten - havet. Det är rätt så gott, hög mysfaktor. Det är en helt vanlig dag sånär som på att den är ledig och infaller på en lördag med rätt tomt schema på agendan. Det är en helt vanlig dag för det är vår vardag att ha denna utsikt, isflak runt skrovet om vintern och vatten och lite stilla rörelse under fötterna. Men sannorlikt en helt ovanlig dag om det var någon annan, i synnerhet landkrabba, som vaknade ombord på detta sätt. Undrar just hur det skulle vara att byta med någon för ett tag, vilka erfarenheter skulle man utbyta. Skulle vi få höra att det är oväsen ibland, för mycket gung, svårt att ta sig i land och ombord stundtals - eller skulle vi få dela uppfattning om att detta är ett helt fantastiskt ställe att tillbringa sin tid på. Det är inte utan arbete och kostnad, det går inte att slarva och underhåll måste hela tiden till, man kan inte glömma bort det för en tid som med ett hus. Undrar just.
 
I helgen blir det skitgöra, lilla toaletten håller på att installeras. Rörmokar´n Tjoppe har arbetat med rördragning, allt ska knytas i hop till slut.
Ja såhär ska inte toastolen stå när allt är klart. Även på denna toalett så har vi en kvarn baktill.
Tjoppes toa-pussel. Det fungerar väldigt bra med kvarn, vi har inte haft några bekymmer alls och vi gillar känslan av att det är en vanlig toalett man sitter på. Fast det är noga med att det bara är saker som hör dit som ska vara där, toalettpapper och ettan och tvåan. Inget annat.
 
I styrhytten står det en del ting nu, dels en liten konstig dörr. Den ska vara i maskinrummet bak mot aktre partiet där hjälpkärran står. När vi ska baxa ner den får vi hjälpas åt för att vi måste plocka bort stegen för att dörren ska kunna gå ner i hålet.
 
I övrigt så ser vi fram emot att färdigställa skrivbordet. Det har blivit fernissat under veckan. Vi ska dra in el i skrivbordet så man kan koppla skrivare och dator och så ska vi ställa tillbaka allt skrivbordsmaterial. Kanske en tur för att leta efter en bra kontorsstol. Hittade härliga varianter på Chesterfieldstolar men prislapp därefter. Några sjuttontusen är vi inte beredda att hosta upp, men vet, kanske på loppis eller antikvariat har något intressant.
Denna är rätt fin och varför inte en i grönt.
Hör och häpna så hittade vi hur många varianter som helst - handgjorda och svindyra. Och på begagnad-marknaden påträffas de oftast på olika auktioner. Ja ja, tillsvidare få vi använda köksstolen, lite kall och hård, men den fyller sin funktion.
Mot strömmen!
 
Tjoppe och Helena