Premiärtur med S/Y Nomada

Efter flera års letande så har vi äntligen hittat och bestämt oss för vilket kamerasystem vi ska ha ombord. Det här att kunna hitta en kamera som man kan ha så väl inomhus som utomhus, som man kan se från sin mobil på annan ort, och som man kan få upp på skärmen i styrhytten för att kunna ha koll bakåt och nere i maskinrum, att den ska kunna fungera även då man lämnat hamn...ja många parametrar men nu har vi funnit vårt system. Det är inhandlat och monterat. Och med ett enkelt tryck på mobilappen så kommer man in och kan välja kamera, om man vill titta i realtid, fota eller filma.
Fyra kameror där vi bland annat kan se bakåt (backkamera) och ner i maskinrummet samt att vi kan se ute på däck ombord samt förtöjningarna ifall det är busväder. Ibland åker vi iväg och hälsar på barn och barnbarn och då är det extra tryggt att kunna kolla att båten ligger lugnt och tryggt invid kaj. Nissan är nyckfull med sitt låg- och högvatten och årliga höststormar.
 
Och härom året när vi var upp till Lysekil och det var ett busväder ute på sjön, ja då fick brandvarnaren för sig att börja tjuta nere från maskinrummet. Lite avgaser hade tryckts in av blåsten i maskinrummet och att då stå en våning ovanför och styra skutan när man vet att ett brandlarm har gått (där vi har flera sammankopplade så hela båten tjöt vilt). Ja då hade det varit skönt med en kamera i maskinrummet som man kunde se på skärmen i styrhytten. Innan vi kollat läget så var det oroliga sekundrar för det värsta man kan råka ut för ombord är brand.
 
Nu hoppas och tror vi att vår säkerhet har höjts ytterligare, såväl mot busväder, inbrott samt sjösäkerhet. Och var vi än är så kan vi fiska upp mobilen, läsplattan, tv-skärmen eller stationära datorn och titta på vad kamerorna ser.
 
Annars så har vi haft en underbar båthelg. En tur ner till Landskrona, mer om det senare. Samt att vi äntligen kunde mönstra på Konstruktörens båt. I flera år där han bland annat haft båten uppe på land, så kunde han äntligen efter många timmars renovering, trycka på knappen och provköra sin segelbåt S/Y Nomada. Vi fick göra honom sällskap på Nissan och dagen bjöd på sol idel sol trots att vi nästan är inne i december. Det var med stolthet man såg Konstruktören sträcka på sig när han lämnade kajen och han styrde den fint över det lugna vattnet.
I bakgrunden syns vår båt. En underbar dag och vi tackar vår kompis för att vi fick göra honom sällskap. Att få dra friska andetag en solig novembersöndag är bästa medicinen. Och Nomada gled fantastiskt fint genom vattnet och motorn spann som en liten katt.

Det var många söndagsflanerare som stannade till och tittade på oss. Båttrafiken såhär års är inte så intensiv. Vi vinkade glatt.
 
Nu hoppas vi på fler soliga dagar, men det är fasen vad korta de har blivit. Vilken tur då att våra kameror syns och fungerar även i mörker.
 
Skepp och Hoj!
 
Tjoppe och Helena
 

Blandade bilder på båten idag.

Byssan.
Rostfritt är mycket praktiskt.
Diskavdelningen.
Och salongen..
Här trivs vi.
 
The Bar
Grinden ner till före detta lastrummet, numera salongen..
Och nere så har vi vår underbara salong där vi njuter av kvällsbrasorna.
Tänk att det förr förvarades fisk här.
Fast numera serveras det ibland fisk här, eller skaldjur åtminstone. En och en annan havskräfta.
Undrar just när vi ska bryta den stora Amaroneflaskan på tre liter. Den är från 2007, samma år som vi köpte båten och började bygga.
Gäster hänvisas till Fyllecellen, dock rätt konfortabel. Och snart med en liten champagnehylla. Tv och härliga täcken. Vad mer kan man begära??
Vårt badrum, vi trodde först att det skulle kännas för litet och trångt. Men ack så fel vi hade. Här trivs man när man sitter på sin kungatron av porslin.
Kaptenshytten ombord.
Vi älskar vår skylight, här tittar vi upp titt som tätt på stjärnor, månen, fiskmåsar, blå himmel.............och regn!
De marina detaljerna gör skillnaden.
Inte som hemma hos andra..
Och allt har vi fattat beslut om själva..miljoner små beslut vid det här laget.
Nu när mörkret lagt sig så tänder vi gärna värmeljus och skeppslyktorna ombord.
 
Vår skuta en stilla höstdag.
 
Ja och fler bilder blir det vid annat tillfälle. Nu ska här sovas och hämtas krafter, för ännu återstår en del innan vi är helt klara.
 
Skepp och Hoj!
 
Tjoppe och Helena
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Båten badar i höstsolen

En fantastisk dag med idel sol. Synd bara att dagarna är så korta numera.
Vi passade på att komma ut och få lite sol på nästippen.
Dörrarna fick stå öppna och vi fick in frisk och härlig höstluft inne ombord.
Utsikten.
Vår landgång rullar sakta över kajen i lugnt gemak vartefter båten rör sig. Och de senaste dagarna har vi upptäckt att det låtit lite "dunk dunk" om landgången. Vi undersökte saken och upptäckte till vår förvåning att vi slitit ner hjulen. Så vi åkte bums iväg och fixade nya. Denna gång lite större hjul också så behöver vi förhoppningsvis inte haka av landgången lika ofta när det blir lågvatten.
Hjuletider så säg.
 
Och Helenas lilla champagneskåp/minibåt håller sakta på att ta form.
Nu limmas det för fullt och nästa gång så redovisar vi slutresultatet. Tänk vad man kan göra med loppisfynd.
 
 
Tvåldispensern skruvades på plats i Byssan/Köket.
 
Kapten var först ut att prova.
Fem smutsiga små fingrar...
Fläkten i styrhytten på plats.
Tyvärr gick solen ner tillslut.
 
Vår vana trogen så höll vi igång några timmar till och kröp sedan ner i soffan framför den sprakande brasan.
 
Hårda bud i Mellerud, värre var de i Gällivare!
 
Tjoppe och Helena