Bilder som säger något

Här har vi samlat några bilder vi vill fundera närmare över, motiv som vi kanske kan tänkas vilja ha på väggarna ombord. Det är inte lätt att välja ut bland närmare 6000 bilder som tagits under åren. Så detta blogginlägg blir till för att vi ska diskutera kring motiven.
 
Vår pollare en vinterdag
 
Som gammal fiskebåt är motiv som denna alltid av intresse.
 
 
En suverän bild, självklar. Det är fendern och skrovsidan på systerfartyget Vrenen som tidigare i år höggs upp för den låg bortglömd och övergiven av sin ägare. En väldigt talande bild som vi gillar skarpt.
 
 
Rätt alldaglig bild. Vad som gör den förutom de två snygga människorna på bilden, är att vi har vår barndom bakom oss. Vaxholm, en vy som sitter inpräntad i hjärnstammen. Bakom oss hade Felix sitt Kapell-makeri och båttillbehörsbutik under vår uppväxt.
Ännu en bild som tillhör favoriterna. När vi kom till Falkenberg till varvet för att plasta vår båt så var bryggan inte den bästa. Den var så dålig så den blev bra. En hög och smal tavla med dessa gamla fårade bräder kan nog fånga betraktaren ett tag.
 
Vinterdag på kajen, på varje förtöjning vilar en massa snö. Rätt trevlig bild men här är vi osäkra. Den har inte blivit delete-ad än.
 
 
Ännu en fiskerelaterad bild.
 
 
Tre block från ett fartyg som besökt vår hamn. En härlig bild. Kanske för perfekt.
 
 
 
Denna bild pratar vi om ibland. När vi var på Malta så såg vi denna ytte-pytte-lilla båt som knappt rymde en vuxen person. Och sen namnet - Braveheart. Lite nyfikna är vi på hur bilden skulle se ut i svartvitt motiv.
Även denna är från en av våra semestrar.
 
Här har vi lite att fundera över. Kanske någon av våra läsare har något förslag på allt det bildmaterial vi har på bloggen. Vi får nog se över ett varv till.
 
Skepp o hoj
 
Tjoppe och Helena
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Är det efterfest på eran balkong?

Ett fångat ögonblick. I grannhuset, gamla Tullhuset så håller några företag till. Redan på eftermiddagen kom en lastbil med kran på flaket och dammade in på kajplan. Och upp svingade de en drickakyl på terrassen. På övervåningen så löper en lång avbärarhylla längs med utsidan på huset där bord och stolar står placerade. Inte sällan ser man personal från huset sätta sig där på sin fikarast med en kaffekopp och vända sitt ansikte mot solen och vattnet. Nu var det dock något annat i görningen, för drickakylen såg väldigt lik ut en ölkyl. Upp åkte kylen och placerades på terassen. Sen dök det upp lite serveringsmänniskor som började duka upp med dukar och porslin. Vi anade starkt att en fest väntade.
 
Själva åkte vi iväg för att handla en bit mat. Vi bestämde oss för att grilla en köttbit och lite goda grönsaker. När vi kom tillbaka så var hela terrassen fylld av människor, kanske 30 personer, kanske fler för det var lite svårt att uppskatta den fullt människobelamrade avsatsen. Och där stod alla och skrålade och minglade i solskenet. På himlen tornade det upp sig mörka svart moln.
 
Själva startade vi grillen och gick upp på däckstaket med varsitt glas rosé och så satt vi och njöt av utsikten. Bakom oss hörde vi alla från terassen - stämningen var minst sagt hög. Därefter så grillade vi men beslöt oss för att äta inne. Himlen var väääldigt mörk. Och det sista Tjoppe säger är; -Lyckas de klara sig undan regnet så blir jag mycket förvånad. Men de har kanske hjälp från högre makter då de sitter närmare himlen. (Tjoppe syftade på att de satt högt ovan mark) Vi åt och gick ner och tittade på lite tv. Och när vi senare gick upp för att "natta båten" så satt sällskapet fortfarande kvar ut. Och döm om förvåning - de hade klarat sig undan regnet.
 
Trötta som vi var så kröp vi i säng skapligt. Men Helena vaknar under natten, skrål och tjo och tjim. En jäkla trevlig fest måste det ha varit. Musiken ljöd över hamnplan och klockan visade 03:00. Det låter lite lustigt från vuxna människor som är på fest och säkerligen har alkohol innanför västen. Ett gäng hörs försvinna i natten skrikandes om några "änglar" och det var Göteborgs lag som syftades på medan andra ropade AIK. Några andra lag noterades inte denna natt vilket kan verka konstigt då vi, vad vi vet, förtöjde vår båt senast i Halmstad. Inga HBK-ramsor alls. Och vuxna män, säkert medelålders, drog hem i natten under ungdomligt gapande om den runda bollens förträffliga lag. Sen som från ingenstans. Musiken tystnar, skrålet avtar, vrål-gubbarna försvinner och allt blir åter TYST. Enda läte är fiskmåsarnas skrän. Och kvar är vi.
 
Det verkade ha varit en lyckad personalfest. Tidigare under kvällen medan vi stod vid vår grill så höll någon ett öppningstal -Välkommen, det är bara för alla att ta för sig av maten. Vi tittade på varandra, han sa "alla" och vi övervägde en kort sekund om vi skulle göra dem sällskap. Men med maten på grillen och nästan klar så la vi ner idén. Dessutom hade kanske någon känt igen att vi inte jobbar på företaget. De hade tur med vädret, vilket de inte borde haft med tanke på vad smhi och himlen skvallrade om. Så de hade nog hjälp från högre makter trots allt.
 
Så i skrivande stund så ligger hamnen i sin stilla sommarnatt, solen är på väg att gå upp, andra är på väg att gå lägga sig och vakna med huvudvärk i morgon. Själva släcker vi åter sänglampan och somnar om och gissningsvis vaknar pigga och hungriga på att bygga. Och kanske får vi regn. Vem vet. God natt!
En bild från i vintras över vår båt och Tullhuset. Bilden är plockad från familjen Dellgrens hemsida, som vi av en händelse sprang på och vi står omnämnda. Kul. http://dellgren.net/  Mycket fina bilder finns att se, värt ett besök.
 
Skepp o Hoj
 
Tjoppe och Helena
 
 

Vad som väntar framför oss

 
Vi har nu kommit så pass långt i bygget att det är läge att börja titta på framtida verksamhet. Ett tillståndsförfarande tar sin tid och det är många saker att ta hänsyn till. Vi har nyligen tittat på hur vår framtida försäkring ska se ut, den försäkringen som faller ut dels ifall någon skulle råka snubbla och slå sig på däck. Men även för driftsavbrott med mera. Det kan ju tyckas att vi tar allt i väldigt god tid, men visa av erfarenhet vet vi att ting tar tid. Med godkännanden så kommer också kostnader, kassaapparat som är godkänd, möjlighet att kunna betala med kort, diverse tillstånd som både kostar och ska drivas igenom. Till det så ska faroanalyser göras (att analysera farorna i sin verksamhet för livsmedelssäkerheten) , lokaler ska godkännas utifrån miljö och hälsa samt brand, förändringar ska stämmas av mot vår revisor, registreringar och tillstånd till verksamhet på kaj. Leverantörskontakter ska etableras, meny ska planeras, massor av inköp till verksamheten ska till, trevligt att ha en mugg att servera kaffe ur. Listan kan göras hur lång som helst.
 
Numera så har Halmstad Kommun en person som är Tillstånds-lots. Via denne så kan man som företag boka upp sig och så kallas alla berörda myndigheter in för att på så sätt samla alla under ett och samma tak när man ska diskutera/genomföra tillstånd. Några tillstånd får man inte där och då, men däremot så underlättas det av att man kan lämna sina ansökningar direkt och man får träffa rätt människor på en och samma gång. Denna lots ska vi besöka under hösten/vintern för att ligga rätt i fas till nästa sommar. Men förutom detta så är det tusen och en sak till att tänka på.
 
Vi är inte riktigt klara byggnadstekniskt för att kunna starta igång, i en verksamhet tittar man inte bara på ett kök tex. Vi ska bygga ett städskåp, gästtoa ska göras för personal och gäster får inte besöka samma toalett, vi ska halkskydda däcket, bygga om landgången så den får två räcken osv. Vi har ju inte facit på om vi får genomföra allt på det sätt som vi önskar, men vi har haft myndigheterna med oss längs med byggtiden så om vi inte ska lyckas, ja då undrar vi vem som då lyckas. Bättre förberedelser får man leta efter..
 
Lite uppdaterade bilder på båten.
Byssan, fläkt och diskavdelningen ska göras klar. Hyllor, ett skåp för torrvaror ska till och en hel del inköp av utrustning.
 
Baren
Espressomaskin, kaffekvarn, öltapp, glas och koppar o dyl. Kassaapparat...
Div annat..
Meny (menytavlor väntar), serveringskläder, utseende på väggar och annan rekvisita som man vill ha när man slår upp dörrarna för första gästen. Ska vi ha musik kräver det stim. Dessa lite mer mjuka värdena är det som bidrar till "känslan" och är ack så viktigt. Och marknadsföring inte att förglömma. Hemsida för företaget, bloggen är ingen hemsida utan bara ett sätt att dokumentera byggtiden.
Matsalen är i princip helt klar. En matta till..Och ner till undervåningen så ska en grind tillverkas. Dels för säkerhet för att små människor inte ska trilla ner, samt för att skärma av då det inte är tillåtet att gå ner under däck när vi bedriver café.

Salongen under däck..
Detta blir som regel inte öppet för allmänheten och inte då caféet är öppet, utan endast när man bokar båten i sin helhet. Här kommer vi göra lite utvecklingsarbeten, men grunden är där.
Ett ballt ställ som går från golv till tak för veden ska tillverkas på denna sidan.
 
Lilla hytten:
Lite lampor och någon hylla..
Badrummet:
Duschpump ska installeras och duschmunstycket ska på plats. Utrymmet är privat under café-tiden.
Kaptenshytten:
Här ska ett ståtligt skrivbord komma till, till höger om den som höll i kameran när bilden togs. När man bedriver företag så är det mycket kontorsarbete och idag så är kontoret mobilt med en viss irritation som följd. Schyssta kaptenslyktor ovanför skrivbordet, en hög stol, gärna skinnklädd i engelsk stil. Praktiskt skrivbord med luckor och fack för att snabbt kunna sjöstuva. Och skrivare och annan utrustning ska spännas fast.
 
Denna bild är dock gammal, från förra året.
Våra pollare är inte på plats än. Men ute så återstår en hel del arbete. En del inför att kunna bedriva verksamhet, men annat som har med investeringar att göra på längre sikt. Ett räcke, mast..dock så blir ankarspelet klart i år. Fram på stävern så ska ett 350 kg tungt ankare sitta. Är man ute till havs och man får problem och börjar driva så kan det vara nödvändigt att kunna ankra upp medan man mekar eller inväntar hjälp
.
 
Inga gäster ska följa med ut på sjön, för detta krävs helt andra tillstånd och med avsaknad av skärgård utanför så gungar det lite för mycket för det ska vara roligt att dricka kaffe.
 
Från utsidan så har vi även ingång till gästtoalett, maskinrum och styrhytt. Och på kajen är tanken att om sommaren har några bord. För trevligt är det ju att kunna sitta och dricka kaffe i denna miljö med sol och glittrande vatten och kluck kluck från båtar.
 
Ja detta var en liten genomgång. Konstruktören säger ofta att -ni är ju så gott som klara. Själva tycker vi att listan aldrig minskar. Nya saker kommer upp hela tiden, men visst, något har ju hänt på fem och ett halvt år. Och på listan så är det mera inköp av saker och små detaljer som börjar dyka upp.
 
Vi har haft tuffa investeringsmånader och nu följer en tid där vi behöver hämta oss lite. De större inköpen får avvakta någon månad.
 
Ja Rom byggdes inte över en natt, inte heller detta projekt. Vi får väl se hur vi klarar finalen.
 
Det är dans på Brännö brygga!
 
Tjoppe och Helena