Bringa ordning ombord..

En liten tripp till Helenas barn och barnbarn på ostkusten har tillfälligt brutit av vårt byggande. På vägen hem drabbades vi av lappmögel - SNÖ. I höjd med Jönköping så började regndropparna te sig mer fasta i sin form och det höll i sig tills vi kommit halvvägs på Nissastigen. Närmare kusten så blir landskapet lägre, och med det en varmare temperatur och således större garanti att få nederbörd i form av regn och inte snö. Vi har önskat oss en regnig vinter..vilket betyder varmt och fuktigt för årstiden. Vi är nu tillbaka på vår brottsplats mellan skruv och hammare. En bra sak med att åka bort är att man längtar efter att komma hem till bygget igen. Och vi pratar nog aldrig så mycket om vårt projekt som då vi vänt det ryggen till.
 
Vi hann ju precis baxa in kyl och frys innan avresan norröver. Och väl tillbaka så fortsatte vi där, med att rikta upp dessa två ting och att bringa lite allmän ordning ombord. Sedan vi tog tag i köket eller byssan som det ju heter ombord, så har vi levt lite förmycket på en byggarbetsplats. Tallrikar och kastruller bredvid soffan i salongen när man ska fira helg med sprakande brasa och ett glas gott något, är inte mysigt och romantiskt. Nu fick vi en dag ihop att röja och rensa. En tur till tippen också och man blir renad i själen.
 
Här har vi riktat upp frysen och drar av skyddsplasten.
Tjoppe tittar närmare på eldragningen för köket..
Här blir det ett elskåp.
Sen satte vi igång kyl och frys. Vi visste ju inte garanterat att vår nya utrustning fungerade. Men det visade den sig göra. Och med detta gjort så kunde vi så småningom töma det gamla kylskåpet och flytta över mat i den nya kylen, och slänga ut gamla kylskåpet och bära in det som har med köket att göra in i byssan. Ännu så är en hel del provisoriskt inne i köket, men vi har fått det trivsamt och arbetsvänligt ombord.
Mot väggen där vi öppnat upp för att kunna få in kyl och frys har vi nu riggat upp litet pentry. Detta blir det sista av byssan att fixa till, väggen och diskavdelning.
Allt i våg, och i hörnet så ska det bli en rostfri bänk med diskho i. Allt ska byggas ihop snyggt så det blir som en enhet.
På andra sidan ska det bli en rostfri bänk med skåp och hyllor under, en nedsänkt spishäll ska också rymmas här. Nä det är inte stort ombord, och vi kommer att utnyttja varje vrå till att kunna bygga praktiskt för att stuva in allt som hör hemma i ett kök. Den lilla skiljeväggen delar av byssan en aning, på höger sida blir det handfat o dyl.
Och utanför byssan har vi kunnat rensa upp.Nu är det egentligen ingenting som hindrar oss att börja med baren.. (lite nördig är man ju som njuter av takets välvning på bilden..)
 
Förutom vår trevliga städ-småfix-rensar-dag så har vi fått leverans av div rostfritt.
Här ska byggas bordsben och bar med mera..
 
När vi summerade dagen strax före sänggång så var vi mycket nöjda. Känslan av att vi håller på att knyta säcken och få ihop vår gamla skraltiga skuta till en vacker, snygg och sjösäker båt känns påtaglig. Tid och Pengar..men det räcker inte, något annat behövs också..kanske envishet och kunskap också. Andra kanske inte hade gjort som vi, men vi har gjort det bästa vi kunnat utefter våra förutsättningar. Inte utan ansträngning.
 
Byssan Lull!
 
Tjoppe och Helena

Det bidde ett hål!

Vi har satt sågen i båten! Kändes lite lustigt att ha sönder något man nyss renoverat. Men denna vägen in för stora saker som ska ombord är helt klart den bästa.
 
En fantastisk höstsol fick vi till hjälp. Vi hade under veckan förberett vårt hål, faktiskt redan öppnat upp och reglat nytt. Så det hela blev lite som TV-kockar som helt plötsligt slänger fram en form ur ugnen som de haft klar hela tiden, medan de demostrerat tillagningen av rätten. Skivan satt nu med fyra skruv så det tog ungefär två minuter att öppna upp.
Det bidde ett hål!
Ett blivande burspråk månne, eller ett panoramafönster. Om inte annat blev det väldigt luftigt och ljust inne i byssan!
Därefter tog operation kyl och frys vid.
Vi fick kyl och frys levererade för någon vecka sedan och de har stått på kajen och väntat in denna dag.
Här har vi fått in frysen. Lite bökigt är det ju att få ombord saker, vårt stormskydd på kajen ska passeras, ett gap mellan kaj och båt på en halv meter och därefter relingen och sen in genom hålet. Och båten rör sig. Synd att tappa saker i Nissan, plånboken skulle bli grymt ledsen i så fall. Vi kasade lasten över ett par rejäla reglar.
Vi öppnade och inspekterade. Ingen kvarlämnat skatt tyvärr. Men rejält djup så här får vi plats med  en hel del trots att byssan är så liten.
 
Nu ska vi rikta upp kyl och frys, dra av skyddsplasten så de blir enkom rostfria och därefter ska vi måtta till övriga bänkar och beställa dessa. Spis, diskmaskin, diskho och ugn med mera kommer vartefter..
 
Och samtidigt som vi gjorde hål i väggen så tog vi upp hålet för golvbrunn och avlopp. Att bygga något med bara väggar tak och golv är en sak, men att få ihop det hela till en fungerande enhet med el, vatten och avlopp etc kräver en hel del. Men så har Tjoppe blivit skrynklig i huvudet med åren också.
 
Efter vårt kånkande så har vi satt igen hålet igen, men vi plastar inte förrän till våren, en del saker till ska in före dess.
 
MEN! VAD HÄNDE HÄR??!
Jo titta nu noga, det är liksom finn fem fel på bilden. Vi har tagit en tur till ikea. Inga snickarbyxor! Välklädda och sminkade (ja ni skulle bara se Tjoppe som står bakom kameran)! Vi är civiliserade! Vi spenderar pengar på annat än skruv (men sanningen är den att vi var i ett barns ärende, det enda vi köpte till oss sjäva var en chipspåse och sen ville Tjoppe ha ett gäng korv med bröd vid utgången). Och ingen havsutsikt! Vi måste vara alla butikskedjors stora skräck, för vi handlar väldigt sällan något. Utom hos byggfirmorna förstås!
 
Arbetet ombord fortsätter..så det kommer snart ett nytt inlägg. Håll ut gott folk!
 
Rorsman äter korv!
 
Tjoppe och Helena

I fas..

En dag med flyt..golvet i köket håller en och samma nivå nu. Allt målat och klart så långt att vi kan börja klarlacka. Inga bakslag, rätt skönt väder, rätt ostressad tillvaro..
 
Ett minne blott, ingen kan ana att här var uppbruten plast och uppsågad plywood. Det känns bra att vara på banan igen.
 
Nu är allt städat i byssan, bara ett lysrör och dammsugaren stör den rena ytan.
Elektrikern har varit framme, ström ska dras fram till bar och matsal.
Ordning och reda..
 
Trikaren i full aktion. Hans namn är Ström om det kan vara till någon ledning.
Kvällen kom tillslut, en svart himmel med en månskära och alldeles stilla. Staden vilade sig i vattenblänket.
Vi njöt av utsikten en stund innan vi gick in i skutvärmen..
 
Land i sikte!
 
Tjoppe och Helena