Fantastiska juldagar!

Julen firades utan marint inslag. Det närmaste vi kom var att spana in båthamnen i Brighton, kan man lägga till med vår skuta där månne? Vågorna rullade in från havet och vintern gjorde det inte alldeles för inspirerande att stå på en skuta..men en varm sommardag så skulle det vara fantastiskt att angöra bryggan i denna stad. Avståndet mellan England och Frankrike på kortaste stället är inte så stort - så vem vet!?
 
Då vi båda har starka band till England genom dels Tjoppes släktskap, farmor var engelska och faster och kusiner bor där. Och Helena som har sina goda vänner sedan 32 år tillbaka som har kommit att bli hennes familj med mamma, pappa och syskon och dennes barn. Där vänskapen har gått över i ytterligare en generation till och med. Ja då kändes det underbart att bryta julen ombord på skutan som ju faktiskt ännu är en byggarbetsplats - mot en engelsk jul.
 
Skillnaden mellan en svensk och engelsk jul är mer än att man öppnar julklapparna på juldagen, eller att man äter kalkon och inte skinka. Den stora skillnaden är nog att man umgås med familj OCH grannar och vänner..man blir lätt många..för man tar sig ett par turer till puben, ses hos en granne på champangemingel på julaftonskvällen och hos nästa granne på annandagen för lite lerduveskytte, och ytterligare vänner över på middag. I Sverige drar vi mycket mer en gräns för släktskap..och saknar du familj så sitter du ensam. Här är pubens dörr åtminstone alltid öppen, och hit kommer alla efter en lerig promenad över åkern, för att önska alla i grannskapet en god jul. Och vi fick en fantastisk jul hos Helenas engelska syster med familj. I det fantastiska vackra, stora och gamla huset från anor från sent 1500-tal så inmundigades det fantastisk mat och dryck i dagarna fyra.
Vårt sovrum..och till varje sovrum så fanns ett stort härligt badrum. Fem badrum och två toaletter hittade vi, kanske fanns det fler.
Bakom en ekdörr i vårt sovrum så fanns detta badrum. Helena lekte spa flera gånger om, där hon la sig i badet med tända ljus och lät solen gå upp medan hon bläddrade i häftiga inredningstidningar. Tyvärr går de inte riktigt att konvertera över till båtlivet..men inspirerande minst sagt.
Utsikten från sovrummet. Längst ner i trädgården finns en damm med megastora guldfiskar i. Nu på vintern är de slöa och glider långsamt fram genom vattnet. Till vänster som inte syns i bild så finns en swimmingpool som är byggt i ett annex och till höger så finns växthus och trädgårdsplatsen där Helenas syster arbetar flitigt om sommarhalvåret. En del av det som odlats fick vi möjlighet att smaka, rödbetor och kryddor till exempel. Och på andra sidan om huset där det också finns stora ytor, så har de höns. Varje morgon så hämtar de ägg till frukost direkt utifrån. Äggröran gick inte av för hackor!!
 
På julafton som är en vanlig vardag i England, så var vi runt och shoppade. Dels besökte vi en handelsträdgård.
Här kunde man köpa granar, bröd, kött och grönsaker med mera.
 
Brysselkål säljs med hela stocken, fantastiskt trevligt och man kan undra varför vi inte gör det här hemma också!?
För oss som mest rör oss i bygghandeln så blev det ett trevligt inslag att se all god mat uppradad. Inte börjar man drägla så värst när man springer i affärerna hemma och ser skruv och målarfärg.
 
Lite lagom trötta kom vi hem för lite te innan det bar iväg till grannen på champangemingel. Fanstastiskt många personer samlade hemma hos värdparet som sprang och fyllde på allas glas mycket generöst. Helenas dotter, som är myndig bör förtydligas, sa efteråt: -Mamma, jag drack två (!) glas och det var ju äkta champagne. Det var jättegott! Ja denna dotter är inte så mycket för alkohol men hon har en tendens att gilla det ljuva livet. Havskräftor och Champagne för att nämna några. Vi träffade många trevliga människor under kvällen och när vi tillslut gick hem igen så såg Tjoppe alla öppnade flaskor och gjorde ett snabbt överslag. Hade det varit hemma hos oss så hade det blivit ett stort hål i plånboken efter en sådan baluns.
 
Efter lite skön sömn så blev det då juldagen och vi samlades efter frukost i ett av alla rummen. En stor eldstad finns i nästan varje rum, det är liksom vardagsrum på vardagsrum och en sprakande brasa tändes i några av dem.
 
Först hade barnen (barn och barn?, 3 ynglingar mellan 15 och 18) fått muddra sina julstrumpor och öppna paketen som låg däri, innan vi fortsatte med resten av klapparna.
 
Vacker och stor gran. Den hade inte ens gått in genom dörren på båten.
 
Och mycket nöjda med vår gemytliga stund så knallade vi därefter bort till puben för att önska alla i grannskapet en god jul. Pubägaren bjöd på drinken och vi träffade flera av grannarna från gårdagen, antingen på puben eller påväg till eller från puben. Och vi stannade och pratade. Här har vi något att lära oss av engelsmännen!
 
Hem sedan för god mat med familjen och vi satt länge och åt och drack. Och vi avslutade alla ett ännu ett stort rum med öppen spis för att se på en film tillsammans. Några (Helena bland annat) somnade som en stock efter all god mat och värmen från brasan.
 
Här väntar alla på att filmen ska börja..
 
Liten rundvisning följer;
 
Tjoppe och Helenas dotter, båda gillar champagne även om Tjoppe minglar runt med ett glas rött för stunden.
I väntan på klapparna.
 
Och köket är i en tillbyggnad där det är glas i taket så ljuset kommer in och byggt som i en triangel, en för matsal och en för kök och en för mingel framför kaminen.
 
 
Vi tyckte det var fantastiskt att få träffa nära och kära igen..
 
 
På Annandagen så vankades det sedvanlig jakt och Bloody Mary. Lerduveskytte hos nästa granne. Grillparty i trädgården och en härlig kakafoni av människor i alla åldrar som åt och drack och umgicks.
 
Han såg rätt så brittisk ut Bäste Tjoppe när han laddade bössan!
 
Mmm.. grillad korv och en öl passar även bra såhär års.
 
Skål på er!
 
Och efteråt så gick alla iväg till puben för att värma sig en stund.
 
Vi mådde så fantastiskt bra, denna gemytlighet är svår att finna någon annanstans än här. Allt är bara trevligt och enkelt. Kom som du är! Ibland vill man kunna trycka på pausknappen en stund i livet..
 
Men som sig brukar så tar det trevliga slut. Men att komma hem kändes inte helt fel, vi var nu vansinnigt sugna på att sätta tänderna i vårt båtbygge på nytt. Det är väl som det heter; borta bra men hemma bäst!
 
På återseende kära England!
 
Tjoppe och Helena
 
 

Käre Tjuv

Nu är det ett tag sedan vi hann plita ner ett inlägg. Diverse har vi varit med om. Framförallt skulle vi vilja tacka tjuven som stal Tjoppes cykel. Tjoppe hade inte hunnit laga sin elcykel utan den stod fastlåst i en flaggstång, och lattjo nog så fungerade inte elmotorn. Så hjulfordonet var rätt så värdelöst i våra ögon sätt och besvikelsen blev nog stor för den klåfingrige när han blev varse. Så Käre Tjuv, om du hör av dig så kan du få med batteriet och nyckeln till densamma så kan du laga motorn och sen om möjligt avyttra den till någon uppköpare du har på lut. Rätt klumpig stöld. Tjoppe hade ingen större förhoppning om motorn så han hade funderat över att det kanske var dags för destination tippen. Nu slapp vi det tack vare tjuven..tack tack! Men försöker du med något annat ännu en gång så ska du få bada i Nissan, så var inte trygg med att det gick vägen denna gång. Och tur för tjuven att han inte klev ombord - kameran ser dig!
 
Annat som hänt är att vi arbetat med belysningen. Det kändes angeläget så här i mörkertider. Likt leken svarta madame har vi tassat runt i salongen under däck vi två byggers, förvisso roligt för Tjoppe som gärna trevar lite extra med tassarna i melonhöjd - men annars så blir det rätt tröttsamt. Tjoppe la sig tillrätta på tv-bänken och började sätta upp vår ledbelysning.
 
Den grekiske guden har fått konkurrens, inga vindruveklasar inmundigas av den liggande mannen på bild. Enda dragning till denne ska väl då vara en eldragning. Han bökade runt ett tag för att undvika liggsår och utbrast glatt att han visst intar vindruvor - i flytande och jäst form!
 
 
En kornisch håller på att tillverkas för att dölja fula elkablar och för att mjuka upp ljuset som ligger bakom.
 
I övrigt har vi haft rätt så ordentligt med snö ombord. Ja även så på kajen faktiskt. Alla dagar sånär på några få har varit mörka och grå. Vi prickade in en i kulörten blå och visst kan man väl stå ut ett tag då. Men helt klart är att vi riktar fokus mot sommaren och ljuset. Hoppas vi inte behöver använda vår belysning nere under däck så länge utan att solaljuset tar över. Så kul är det inte med Svarta Madame.
 
Vinter och is - brrr!
 
Nu har det vänt och vi går mot ljusare tider. Några marschaller har vi lyst upp kajen med om kvällarna för att höja mysfaktorn.
Vår vinterskuta. Isen har lagt sig, något vi inte uppskattar.
Nästan vackert trots årstiden. Iallafall om man tittar på bild. Vi har faktiskt arbetat en del ute på kajen i vintervädret¨.
Snö på relingen.
 
Ja och med julen i ryggen så blickar vi nu framåt. Vi stack till England några dagar för att fira jul med goda vänner och det var skönt med miljöombyte. Nu är vi tillbaka ombord på nytt. I nästa inlägg blir det inte så vita bilder, utan mera regniga och gröna. Typiskt engelskt, men så underbart skönt med en promenad över åkern för att nå puben på juldagen..eller lerduveskytte med Bloody Mary på Annandagen. Men mer om detta kommer..
 
Sailors!
 
Tjoppe och Helena
 
 
 

Vi lovar att vara snälla..

Vi skulle vilja önska alla våra läsare, vänner och familj en riktigt god jul.
 
Kära Tomten. Vi är två glada prickar som lever ombord på en båt. Vi brukar inte skriva önskelista till dig men i år ville vi göra det. Det är inte så tunga klappar att bära för dig och de går säkert ner i vår smala skorsten ombord. Vi önskar oss fortsatt byggro och bygglust och byggframgång. Även att vi får stunder av vila där vi kan njuta av vår båt och vår härliga marina miljö. Sen önskar sig Tjoppe att det inte ska regna i sommar och Helena vill gärna att det inte ska bli några höststormar. Sen undrar Tjoppe om det går att plocka bort ett par vintermånader, eller iallafall inte göra den så mörk. Helena vill nog hinna läsa en bok eller två och att inga datorer ska krångla under nästa år. Kan du ordna det Tomten? I såfall ska du få en puss hälsar Helena. Det var lite många saker att önska. Men i såfall kan du stryka några..bara du inte tar bort den om regnet. Ha det så gott Tomten, vi lovar att vara snälla.
 
Tjoppe och Helena