Motstånd-Tröghet-Formsvacka

Vi kom ner till båten och till ett strålande solsken. Några minusgrader och helt vindstilla. Dessa fantastiska dagar är alltför få tyvärr. Nu gällde det att njuta.Vi dröjde oss kvar på kajen innan vi klev in i båten. Allt för att få några extra minuters sol på näsan.Det tunna snötäcket som hade fallit dagen innan låg kvar. Årets första kajflanerare hade  börjat dyka upp.Vintersolen står ännu lågt så man får kisa.Om man inte som Tjoppe har tonade glasögon.

Efter någon halvtimme så begav vi oss in i båten, och ner till vårt badrum.Utsidan av duschväggen isolerade vi och skruvade dit de sista skivorna.Pallbockarna hade fått tagit plats uppe på kajen och vi sågade i solskenet.Därefter började Tjoppe titta på lite rördragningar i badrummet och Helena täckte salongsgolvet med papp. Snart ska vi kakla och då är vi rädda om golvet när vi ska hålla på med fix och fog.

När det var gjort så behövde vi en rast och ett långt snack. Det här med rör är ju rörigt nog kan vi konstatera. Allt ska kopplas och dras och inte minst fungera. Och då tankarna för färsk- och skitvatten kommer att stå i maskinrummet så ska allt in dit. Mötet blev med tiden förflyttat in i maskinrummet.
Och där inne, förvisso i goa värmen då även motorn är uppvärmd av pannan, så gick timmarna. Vi diskuterade fastsättandet utav tankarna. De ska ju klara sjögång och de behövs förankras i själva båten, dvs spanten för att kunna klara påfrestningar. Och rördragningarna skulle vi hitta en bra lösning på. Vi mätte och stundtals så kröp vi under durkarna.Tjoppe inspekterar under durken.Fötter på axeln. På båtens axel vill säga. Roligt blir det med språket ibland. Som det faktum att Helena förvarar sina nycklar i en ficka nere på ena benet. Så nu kallar hon det byxbenet för nyckelbenet.

Hela dagen kändes trög på något sätt, vi hade inte samma flyt och de goda lösningarna satt hårt inne. Vi är dessutom i ett läge där vi väntar in lite material, och då kan vi inte fortsätta utan vi hamnar i olika små återvändsgränder på grund av väntetiderna. Helt plötsligt så hör vi en tuta utanför båten, vi går upp och tittar. Då är det en trevlig man som vi pratat med förut och som berättat att han har sett vår båt i en båttidning. En bild på fartyget när vi gick upp på varv i Falkenberg. Nu kom han förbi, och vi fick låna tidningen. Det livade upp och vi tackar härmed så mycket.Och visst var det vår båt på bilden. Tidningen var av det senaste numret, men fotot var över ett och ett halvt år gammalt. På den tiden som båten var röd. Bilden hade hamnat i tidningen under rubriken: "Vem berättar om dessa flytetyg?". Kul, vi får nog höra av oss till tidningen och berätta att flytetyget är en före detta Väderöbåt. (Tidningen Båtologen no 6)

Vi fick till slut ge upp för dagen. Klockan hade rusat iväg och vi kände att vi inte för stunden kunde göra så mycket mer utan material. Vi bestämde dock att medan vi har dessa väntetider som vi kommer att ha till och från under en period, så behöver vi ha något annat att arbeta med. Annars blir det bara att vi sitter och fikar på båten, vilket i och för sig skulle vara trevligt. En sak som skrevs in på agendan var att vi kan börja med skylighten som ska sitta i hålet ovanför sängen i skansen.Den står uppe i verkstan och väntar på oss.

När vi släckt, larmat och låst så var det mörkt på kajen och det hade blivit än kallare. Brrr..när ska denna vinter ta slut? Inte konstigt att man får en och en annan trög dag. Väl hemma så blev det lite mat, sen dök vi tidigt i säng. Och Tjoppe konstaterade att formsvackan berodde på att han blivit sjuk. Brrr..vi hoppas svackan blir kortvarig.

Ohms lag - man mäter tröghet!Verkar gälla även på Tjoppar!

Tjoppe och Helena

Vi är i badrummet!

Vi vaknade med ett ymnigt snöfall utanför sovrumsfönstret. Någon annan än vi hade beställt detta vita. Lite frukost i magen och så var vi igång, snön till trots. På agendan stod det tilltänkta badrummet där det ska rymmas dusch, toalett och handfat - ganska klassiskt med andra ord. Bastu hade suttit fint, att kunna värma sig kalla dagar hade inte varit fel en dag som denna. Men utrymmet är begränsat som alltid. Ja ja, men kamin har vi - och vem vet, det kanske blir bastuvarmt i hela salongen och då kan man klä av sig och slå sig med en buske ris, svära på finska och dricka Lapin Kulta och saken är biff.

Det visade sig dock, när vi började sätta reglarna att badrummet, att särskilt platsen för toaletten blir rymligare än vi tidigare trott. Det känns bra, vi var lite oroliga ett tag för hur det skulle bli. Dessa skrovsidor ställer till det en aning på gott och ont. På gott står ju helt klart charmen. Vi får se hur vi får till det.Här har vi kommit igång, reglar till duschen börjar ta form. Tjoppe står och tänker.Klacken till toalett och handfat. Här gäller det att se upp för golvvärmen när vi drar skruven.Ett vinnande koncept, att använda sig av mallar. Helena mäter och klipper till i papp storleken på skivorna som ska ligga på klacken.Här har vi sågat till och lagt dit, dock provisoriskt. Vi behöver göra lite hål för vatten och eldragningar. Det blir jobbigt annars om man inte kan spola.Tjoppe mäter och fixar till med den sista regeln så kan vi börja sätta på skivor på duschväggarna.Helena jobbar vid mät- och sågstationen på däck.Skivorna skruvas på plats. Tjoppe är nöjd och som bonus vill han prova toaletten, så gott det går i detta läget.Ja och där blir han kvar ett bra tag, han hinner till och med sitta och prata i telefon och njuta av pausen innan vi plockar ihop och åker hem. Ny dag vid båten väntar, vi hoppas på snöfritt och plusgrader då.

Gira babord!

Tjoppe och Helena


Nöten knäckt!

Det är inte bara i juletider man har en nöt att knäcka. Vi for iväg för att hämta mer virke i en av stadens affärer. Och med en i personalen så stod vi och spånade om olika lösningar för golvbrunnen i duschen, på vilket sätt man kan pumpa ur vattnet. Man kan ju inte arbeta med naturligt fall som man ofta gör, då vi redan är så långt ner på båten man kan komma.

Lite goda idéer från killen vi snackade med och sen fortsatte vi att diskutera på båten och utvecklade idén till en riktigt bra lösning. Det här har varit ett litet dilemma för främst Tjoppe som mycket står för de konstruktionella lösningarna. Och lösningen visade sig vara mycket enkel, vi hade helt enkelt låst oss i en felaktig tankebana.Så på väggen i badrummet så sker diskussionen och lösningen börjar ta form, vi ritar båda om vart annat och förklarar och så lägger man in en ny tanke som ibland leder en framåt och ibland ingenstans. Och helt plötsligt utbrister Tjoppe: -Ja men så gör vi, varför tänkte jag inte på det!!! När han knäckt nöten, så visade den sig vara väldigt enkel rent tekniskt och det bästa av allt, den ger oss möjlighet att kunna komma åt att reparera i fall något händer.Arbetet är i full gång, vi började med att malla badrumsgolvet. Här ska vi lägga badrumgsgips. Gips är ett dött material och är en fördel för oss då båten rör sig en aning.


 

Vi klipper till mallen och sågar ut skivorna.Vi fiskade efter nissanvatten för att kunna blanda till specialfixet som skivan ska fästas mot, dit med massan och därefter skruvade vi skivan. Dock den ena såhär långt för hålet för golvbrunnen behövs arbetas mer med innan nästa skiva åker på.Här är golvskivorna ditlagda på plats, men det är dock bara den ena som är fastskruvad. Ett litet arbete i verkstan behövs först.

Dagens insats blev inte så mycket mer, men vi kände oss högst nöjda då vi löst problemet. Nu åkte vi hem för att göra en ritning på datorn och skicka iväg kopplingslösningen för tillverkning. Vi städade av lite på båten, tog ett par nya kort utan en massa verktyg och skruvar som stör bilden.Salongen sedd från dörröppningen till badrummet.Här har vi ställt upp kaminen på sin plats, även om den inte är kopplad än. Vi har även beställt glas till vinkällaren. Det blir ett färgat glas och 12 mm tjockt så det går att gå på. Glaset kommer inom två veckor.

Hej och hå!

Tjoppe och Helena