Jungman Janssons Frestelse

Med en ny kamera så blev det en trevlig juldag, med en uppfriskande promenad, mera god mat och lite jobb på båten. Passade på att ta lite kort runt omkring på vår skuta och bjuder här på ett potpurri från vad kameralinsen såg.Ännu en dag med tämligen varmt väder, men solen orkade inte riktigt lysa lika mycket som dagen innan.Litet test med vidvinkelfunktionen på kameran, detta ska givetvis utforskas närmare.

Ett litet besök i vårt badrum..En designad värmeljusstake som var en julklapp passade alldeles förträffligt i badrummet. Vi provade tända ljuset på kvällen och varje toalettbesök blev betydligt trevligare än annars.Ett besök i vår salong, sedd från fören sätt.Vinflaskorna fick stå ut med att vi tände upp för lite fotografering. Till vänster så ska vi ha ett skåp som den höj och sänkbara TVn ska bo i. Till höger så ska det till med ett par små soffbord. Lampor och el står högt på agendan. Och vår kamin, ja den syns tyvärr inte på bilden.Salongen när vi släckt ner och bara golvbelysningen är på. Det känns nästan som att gå på en landningsbana med ljusen på sidorna.

Den främre hytten..Vi är på jakt efter passande möbelbeslag, och har inte hittat det vi söker ännu. Och tittar man noga på bilden så ser man våra nya nattduksbord. Jo lite snickrat blev det allt under julhelgen.Stora hytten sedd lite från sidan.

Ja detta var lite av vad som finns att finna under däck. Lilla hytten är inte tillräckligt iordningställd för att få platsa på en bild här. Och sen så finns ju maskinrummet på andra sidan skottet, bakom badrummet och lilla hytten.

Ovan däck håller vi på med som bäst, med lister, fernissande av trösklar och inom kort så ska sittgrupperna komma på plats och räcket kring trappen. Baren och köket blir det sista på insidan. Men sen finns såklart detaljer kvar. Många många detaljer...

Några bilder från färdigställandet av nattduksbordena.Här snickras det för glatta livet. Och vi passade samtidigt på att stuva ner lite lådor med sällan-saker under sängen.Smart liten öppning där man kan lägga in sin bok och mobiltelefon. På sjön ska man kunna surra och sjösäkra allt.

Vi ville trots flitet inte förta oss denna dag. Så vi rundade av ganska tidigt med att äta Jungman Janssons Frestelse. Den gick inte av för hackor. Och till det julöl, en lilling och en knäcke med lagrad ost. Så lite en har så gött en mår.Mmm..och efteråt så klappade vi oss på magen och kom överens om att nästa år, ja då får vi nog tagga ner lite vad det gäller fikabröd och mängden mat. Annars kommer vi inte orka färdigställa båten.Sen blev det lite film innan vi gick och la oss. Man kan ha det rätt så bra fast båten är långtifrån klar.

Jungman Jansson på besök!

Tjoppe och Helena


Konsten att göra en tavla..

Julafton har passerat på vår båt. En riktigt mysig jul, båten i sig är en stämningshöjare. Med sovmorgon, nästan hela förmiddagen så tog vi oss upp och ut på kajen och möttes av strålande sol och närmare tio plusgrader. Solen värmde gott och Tjoppe stod först i jacka men därefter bara i skjortan på kajen och njöt.Hamnen i Halmstad den 24 december 2011. Vindstilla och sol och för årstiden extremt varmt.En glad Tjoppe ringer det årliga samtalet till Matte. Ingen jul utan att fått prata av sig med den föredetta arbetskamraten från SAS-tiden.Helenas dotter kom över och klädde granen. Vissa problem hade hon då granen snurrar. Fäst i taket och inte ståendes på däcket så har vi en trevlig gran där inte bara kulorna gungar lite betänkligt, utan hela barr-ruskan. Som dansare hon är, med full kontroll över sin kropp, så envisades hon med att hoppa över hålet/nedgången till undervåningen. Till mammans stora förskräckelse. Och hon hoppade några gånger extra för att retas.

Innan julfestligheterna kunde börja på riktigt så åkte Helena iväg för att hämta julklappen till Tjoppe. Och inne i stan så möttes hon av en bil, en cabriolet som hade cabbat av. Vilken fantastisk syn, så varmt den 24 december att man firar det med en runda på stan i sin öppna bil. Tyvärr var inte kameran med så tillfället kunde förevigas.När det närmade sig Kalletid så förbereddes köttbullesmet och skinkan griljerades, bordet dukades med julmust, julöl och snapsar. Och allt annat som hör till. Och sen var klockan 15. Och vem kommer då? Kalle, godis och glögg framför en sprakande brasan.

Sen avlöpte resten av dagen i bästa anda. Massa god mat och dryck och sen kom faktiskt jultomten. Men han hade ett sjökort i handen och svor på finska för han hade tappat bort sig på sjön och visste inte var han var längre. Men en säck hade han, och när han öppnade den så visade det sig att den innehöll skräp och sopor. Tomten vände efter ett tag, försvann ut i vintermörkret utan att ha haft någon julklapp med. Vi skrattade gott, alla utom Tjoppe för han missade tomten just när han kom förbi. Tjoppe hade gått en promenad för han var så mätt efter middagen.

Nu hittade vi våra julklappar under granen så tomtens konstiga besök blev mer som en extra krydda. Vi hade tackat nej till soporna, innehållet i säcken bestod av sådant vi har själva på båten, lite rester från elkablar, tom skruvlåda, beganade trasor osv. Han verkar bygga en del den där tomten.

Julklapparna är få och sparsamma. På båt kan man inte äga för många ting. Och vi måste verkligen värdera det vi har och äger. Så det var stor omtanke kring innehållena. Helena fick en ny kamera, den gamla med blästersand i har blivit så svåranvänd då den måste dunkas i relingen fyra gånger innan man får igång den. Och med flera tusen bilder tagna under byggtiden så var det en mycket uppskattad och välbehövlig present. Och Tjoppe då, jo han fick tillbaka sin egen tavla. Den är med ett Vaxholmsmotiv, vår uppväxtstad och den har tidigare bott i en glasram med clips och hängt i vår lägenhet. Inget vidare att ha den på båten så nu hade Helena ordnat till en rejäl träram med passepartout. Och motivet var behandlat för att skyddas och hållas för framtiden. Så nu kan den skruvas upp på båten och Tjoppe kan fortsätta njuta av tavlan.Tämligen svårt att få till en bild bra, utan att det reflekterar i glaset för mycket. Bilden är tagen med den gamla kameran. Men visst kommer tavlan göra sig bra på vår skuta. På motivet så ser man Helenas brors bostad, och Tjoppes mamma ska vara den blonda tjejen som står vid fiskare Janssons båt nere vid hamnen. När vi två växte upp så gick vi ibland och köpte fisk, en varsin nyrökt böckling och åt. Lite udda beteende kan tyckas, att två fjortonåringar faller för fisk och inte godisaffären. Men vi köpte godis också, nötcreme var favoriten. Ja det var tider det, vi har många gamla minnen vi delar på. Vi tackar Gallerix för det fina arbetet med tavlan, att den nu både håller och förskönar i framtiden.

Något byggande blev det inte av denna dagen, men inför julen så hade vi faktiskt putsat lite som sig bör.Vårt tanklock hade fått sig en putsning och sken nu så fint lagom till jul.

Nöjda med en underbar julafton så ser vi nu fram emot att få hoppa i lite arbetskläder och bygga lite. Det är bland det roligaste vi vet. Och med gran och god mat i kylskåpet så kommer det bli till en fröjd de närmaste dagarna, lediga och allt!

Finns det några snälla barn här?

Tjoppe och Helena såklart!

Sockra lite extra..

Inför julmys och lugn och ro i stugan..vi menar båten såklart, så ringer Helena till Tjoppe och kollar läget. Helena är på jobbet och Tjoppe håller till på skutan. Svaret kom snabbt; -Vi har ingen el ombord! Detta händer lite titt som tätt, inga konstigheter alls, när man hållelr på och bygger. Men nu var problemet lite större än vanligt. -Jag har varit bort till elskåpet säkert en 25 gånger, fortsätter Tjoppe. Elskåpet, det står på kajen och det är uppskattningsvis etthundra meter dit. Helena hör lite frustration i Tjoppes röst. Om det är för problemet i sig eller för den eviga kajpromenaden vet hon inte riktigt. Tjoppe skulle göra lite jultrevligt och dammsuga i båten, när strömmen gick när han satte i kontakten. Den har använts tidigare utan problem. Men nu slogs strömmen ut och det gick inte att återställa strömmen som brukligt. Och det mesta började krångla, som ett flipperspel. Inte längre bara kontakten, utan tvn och andra belysningar. Helena hade jobbat klart på sitt arbete och Tjoppe säger; -Jag hämtar dig så kan vi vara två som felsöker. Det finns en viss poäng med att vara två, då slipper man promenera mellan båt och elskåp. 25 gånger á 100 meter är 2,5 kilometer. Och då har man bara gått ena vägen. Man ska tillbaka varje gång också. Så en promenad på en halvmil hade Tjoppe avverkat. Om antalet nu stämde, ibland kan man sockra lite.

Helena byter om på jobbet och går ut och väntar på sin kajflanerande kompanjon. Hon tänker vidare på begreppet "sockra". Nyligen så fick Helena tillbaka pengar på skatten. 7000 fina riksdaler skulle hon få, skönt efter år av restskatt. Lagom till jul, vilken klapp! Och hon väntar och väntar och tillslut så kommer pengarna. Men bara 5000 kronor. Lite ilsket funderar hon på att ringa Skatteverket och klaga, men lugnar sig lite och tänker att hon kanske ska titta på deklarationsbeskedet först. Hon hon letar fram det och där står det att hon ska få..ja inte 7tusen utan just 5tusen. Nu var det många månader sedan beskedet kom så hon måste ha glömt. Men att hon sockrat summan själv med två tusen, var ju ingen hit! Precis som en fiskare som skryter om sin fångst. En tjugocentimeter stor sill blir till en bamselax på åtta kilo. Snopen över att summan minskats med två tusen, snuvad av sig själv, så blev hon ändå ganska glad, en rejäl slant och definitivt ingen restskatt.

Tjoppe dyker upp och Helena hoppar in i bilen. -Jag har fixat elen, säger Tjoppe direkt. Ja ha, hur gick detta till ville Helena veta. Allt var nyss utslaget och det var bara för några minuter sedan. Men sen förklarar Tjoppe att allt var nog inte löst, men ström fanns det nu och vi kunde inte använda det dumma väggurtaget tillsvidare. Han hade bestämt sig för att nu var det slutmekat för idag och vi fick titta närmare på problemet nästkommande dag. På själva julafton. Helena funderar närmare, julafton. Så spännande. Hela Sveriges befolkning tittar på Kalle klockan tre. Utom Tjoppe och Helena som står med pannlampa på en mörk båt och försöker lysa upp stämningen. Vi har iallafall en kamin så vi får värme och ljus, den ska väl inte påverka eventuella elbekymmer, tänkte hon vidare.

Väl nere på båten, så skuttade vi båda ombord för att undkomma regnet. Regn den 23 december, tämligen varmt. Ett kalasväder i Tjoppes värld. Jo det är sant. På vintern får det gärna regna, för alternativet till regn är snö. Och det vill han inte ha.

Och när Helena klev in på båten, så var där ett finstädat skepp. En amaryllis på hyllan direkt vid ingången.Och längre in så möttes hon av en julgran. Ännu inte klädd. Men snyggt förankrad, en julgransfot i botten, mest för att ha vatten i och i taket så var toppen upphängd i taket. Tjoppe förklarar vidare att det är för att granen inte ska riskera ramla då båten gungar. Helena skrattade gott, ja med denna upphängning så kan vi nog gå ut på nordsjön i full storm. Vidare hade Tjoppe byggt oss ett bord, ett matbord men julduk och bordstabletter med tomtar på. Och en julgrupp med vackraste blommor som present. Han måste ha slitit hårt för att få det fint i tid medan Helena var på jobbet. Och man kan ju ana då att det uppstod en viss irritation när strömmen gick.

Ja nu kan vi fira jul på båten, första julen på båten. Egentligen den andra för Helena, men det är en annan historia. Och nu kommer vi kunna ha allt vi vill ha, god mat och glögg och Kalle. Dygnet innan hade vi skaffat oss en ugn till köket. Ett demoex från affären till en mycket human summa. Och nu kan vi även äta Jansson på båten.
Tjoppe fick beröm och han ursäktade sig att han inte hunnit göra klart nattduksbordena, som hade varit hans mål. Ja båten blir nog klar tids nog. Och när Helena nu är ledig några dagar så kan vi ju bygga ihop istället. Mycket roligare. Nöjda med dagen så kokade vi skinkan och slog oss ner vid tvn och hade lite uppesittarkväll och åt en fantastisk middag med färsk pasta, lufttorkad skinka, soltorkade tomater, nötter och permesan och vitlök...mmm. Elproblemet kändes för stunden ganska avlägset.

Bilder saknas då inte bara elen är ett bekymmer utan även kameran. Men det löser sig säkert det med. Ni får hålla tillgodo med fantasi och bokstäver!


Skota hem!

Tjoppe och Helena