Städ och plock och nys och frys..

Vi började morgonen med att bygga visuellt. Det blev en lång morgon i sängen då Tjoppe var fortsatt risig, så vi låg länge och pratade båt och nästkommande steg. Men att bygga i tanken gör ju inte någon större skillnad i verkligheten, om man nu inte använder tanken som planering och förberedelse för det verkliga bygget. Vi gick upp och åt en trevlig frukost och sen ville Tjoppe trots huvudvärk och värk i kroppen ändå åka ner till båten.

Sagt och gjort, vi kom ner först vid 14-tiden. Målet var att hinna plocka och röja lite. När vi städat undan kändes det mycket trevligare. Man hittar alla verktyg och man snubblar inte på allt som ligger ivägen. Maskinrummet börjar se riktigt prydligt ut trots avsaknad av vatten- och skittankar.En kompis som kom förbi frågade lite förundrat när han tittade ner om vi ska bo i maskinrummet. Jo det hade nog kunnat fungera om vi bara var 1,40 långa och tog varsit bås och struntade i att lägga i tankarna. Kompisen hade syftat på att det såg så rent och prydligt ut, med fernissad durk och snygga kantlister och så. Själva så har det hela tiden varit givet att en båt är i första hand en båt. Styrning och maskin ska först fungera före en snygg salong och varför inte göra maskinrummet bra när man ändå lägger ner energin. Glada blev vi dock för komplimangen.

Maskinrummet sett från lite olika vinklar..Båsen på styrbords sida.Babords sida, pannan syns lite  och där har Tjoppe börjat titta på rördragningarna..Akterväggen..Motorn..Tjoppe har börjat dra rör mellan badrum och maskinrum..Lejdaren upp från maskinrummet..Maskinrummet sett från däck. Här ska däcket senare läggas igen när tankar kommit på plats.Vi städade även undan en del på däcket, skönt att få tillbaka lite yta..När vi hade städat klart så började Helena att grundmåla en massa pärlspont som ska sitta i taket under däck. Vi kommer att måla dessa klara före vi sätter dit dem. Alla som målat upp och ner och fått färg rinnande utefter penseln vet att detta är ett klokt drag, även om man får gå tillbaka och dutta lite med färg efteråt.Helena var pigg och hade hög fart..Tjoppe däremot kämpade på..En fin ekbit kommer att ta plats plats i maskinrummet med cirkulationspumpen på..Tjoppe fräste kanterna..Och oljade biten..

När detta var gjort så sa Helena; -Nu åker jag hem och lägger dig, du ska ligga i sängen och ingenting annat.

Men innan Tjoppe kröp i säng så serverade Helena, som fortfarande var pigg, en trevlig lammgryta med en krämig potatisgratäng.Mmmm....gott. Sen bäddade Helena ner en febrig Tjoppe i sängen.

I bingen!

Tjoppe och Helena

Visst har vi skärgård här också..

Regnet har äntligen gett vika för sol och blå himmel. Helena hade en ledig dag från sitt andra arbete och ägnade förmiddagen åt företagets pappersgöromål samt lite plock och städ. Om vi räknar bort våra sovtimmar så spenderar vi mer tid på båten än i hemmet. Men det är ett hyggligt trevligt och praktiskt hem, mycket pga av det korta avståndet till båten. Men ett visst marint inslag går att finna även i bostaden.Varför inte en båttavla på sovrumsväggen..
Och utanför dörren hänger en trevlig välkomstskylt med båtar och fiskmåsar på..

Helena äntrade cykeln vid lunchtid för att cykla ner till båten. När hon sladdade förbi sjömanskyrkan så vinkade några trevliga herrar in henne på en kopp te. Ja nu var det inte några okända män hon följde med in, utan människor av samma sort som vi, sk marinknuttar, som vi brukar prata med när andan faller på. Lite trevligt snack om båtar och annat så kom Helena därefter ner till båten, solglittrande vatten och en hög klar blå hösthimmel.Janne Giraffer mot den höstblåa himlen fick Helena att tänka på ett vykort hon tidigare hittat på bokhandeln, med en bild på, just det, vår båt. Fast nu har vi inte så många djur ombord utan bara en giraff och möjligtvis någon liten spindel.Inte helt olik vår båt..Inne på båten så fortsatte målandet. Rött och vitt och här på bilden väggen mot salongen (vit om någon undrar). När Helena målade som bäst så dök Tjoppe upp efter sin arbetsdag. Lite förkylningstrött så gick vi ut hårt, med en fika..Nog ser Tjoppe lite urrig ut, men te och kaka fick honom varm och glad.Här gäller det att njuta av solen och kakan, båda försvinner fort såhär års.

Sen hoppade vi in i bilen och åkte iväg för att leta färg till badrummet. Ja den ljusa men inte vita färgen vi bestämt oss för men vi vet ändå inte vilken. Med färgkartor i alla kulörer så valde vi tillslut en och köpte en liter för att testa att det blir bra. I affären så tittade vi lite snabbt på kakel också, och vi blev glatt överraskade av denna marina kakelplatta:En skärgårdskakelplatta med segelbåtar och kobbar. Vi pratade lite med säljaren medan han blandade färgen och han skojade och sa att bilden måste avses bohuslän och inte ostkusten och definitivt inte här i Halmstad. Vaddå, undrade vi förvånat. Det finns ju skärgård här med, Tylön och Danmark!

Vi åkte tillbaka ner till båten för några sista penseldrag.Tjoppe drog på andra lagret svart på takbjälkarna och Helena var fortsatt stationerad i maskinrummet. När vi var klara så hade det mörknat på utsidan och luften kändes kall ute, ja nu är hösten här på riktigt.Nissan i skymning..Hejdå Janne, ta hand om vår båt! Sen baxade vi, eller Tjoppe för Helena hade fått motorstopp på orken, in cykeln i bakluckan så åkte vi hem. Husmanskost väntade, stekt fläsk och löksås, gott gott och sen sov vi gott!

Kasta loss!

Tjoppe och HelenaVi målar och myser när det smattrar på taket..

Det har gått en tid sedan det gjordes ett inlägg, vi har båda varit däckade såhär i förkylningstider, men nu är vi åter på banan igen. Bilderna som togs innan snörvlet inträdde har legat och väntat på att bli publicerade..

Mesta tiden på båten har vi ägnat åt maskinrummet. Tjoppe har snidat till eklister som vi satt upp och oljat en vända. Nu suger vi på karamellen om vi ska behålla dem oljade eller om vi ska fernissa listerna.Vi har även grundat i våra två sista bås, där tankarna ska ta plats vad det lider..Och i varsit bås sitter vi och målar och snackar medan regnet smattrar på plåttaket. Muntert och trevligt och Helena slängde av sig skorna och gjorde sig riktigt hemmastadd.Väggen som vätter mot salongen har vi nu reglat upp, isolerat och lagt en brandsäker skiva på. Det var den sista fula och gamla väggen vi hade kvar att göra.Och i ovankant av dieseltankarna så sitter panel, där rör och ledningar mellan maskinrum och badrummet på andra sidan skottet ska gå.Brandsäkra väggen har vi grundmålat och här rollar Tjoppe på vit färg..Helena har just slagit sig ner med lite röd färg i babordsbåset.Här börjar det likna något, en vända till med rödfärgen och sen vitt så sidoväggarna!!

Tjoppe lämnade Helena kvar i maskinrummet och gick ner på andra sidan skottet. I det blivande badrummet så tog han sig an väggar och bjälkar..
Grundfärg och sen ska här bli...ja här diskuterar vi färgval. Vi tror vi vet, och tanken är att det blir ljust men inte kritvitt. Utrymmena är ju små och vi vill inte ha en känsla av att det är mörkt och instängt.Snyggt snyggt. Takbjälkarna har vi borstat rena med stålborste så allt löst har lossnat. Sen har vi målat upp dem så de blivit svarta. De ska vara synliga sen när vi lagt taket, så delar av vår gamla fiskebåt syns. Bjälkarna är härligt grovhuggna och tidens tand har gjort sitt. Det är med stor glädje vi bygger på en gammal båt, där vi kan plocka in tjusningen med det gamla ihop med praktiskt och smakfullt nybygge.Bjälken sedd från sidan...Innan vi packade ihop och åkte hem så tittade vi till varandras arbeten. Helena har fått på rött och vitt i båsen, här ska nu målas ett andra varv innan vi kan sätta punkt.Tittut! Helena besöker Tjoppe i hans lilla krypin.

Med färg i håret, på kläderna och på kroppen där vi missat att tvätta av oss, så åkte vi hem för lite god mat och sömn. Och regnet fortsatte att piska på vårt tak...tur att vi har penslar att sätta tänderna i. Det är nästan mysigt på båten i regnrusket, men bara nästan om man frågar Tjoppe *ler*.

För den som är intresserad av maritimt kulturarv så kan man vända sig till samarbetsorganisationen Maritimt Kulturarv i Sverige. Här finns möjlighet att hämta och dela med sig av sitt kunnande och knyta kontakter med andra aktörer. Hemsidan är:

maritimtkulturarv.se

Organisationen är under utveckling, men intresset och behovet är stort för hur vi ska bevara vårt marina kulturarv, och hur vi ska kunna ta hand om de gamla båtar som ännu lever kvar.

Kust och hav!

Tjoppe och Helena