Sjörövarfest på båten

Nu var det ett tag sedan vi fick till ett inlägg. Men vi har inte legat på latsidan, tvärtom. Vi har under veckan förberett och riggat upp för en sjörövarfest på båten. En mycket lyckad tillställning.Sexton glada pirater lekte loss och umgicks och firade en glatt överraskad 20-åring. I övrigt har vi ägnat veckan åt att städa upp och snygga till några av redan befintliga attiralier. Vår Janne Giraffer behövde få sig en tiomilaservice.Janne plockades ner från taket, han stackarn hade tappat en massa färg. Vi slipade ner honom och gav honom en omgång grundfärg och därefter en grå botten. På det så blev det en röd kulör. Och då vi hade en tjugoåring att fira så fick han några ballonger i hornen när han var tillbaka på taket igen.En snygg och nyrenoverad Janne Giraffer håller kik från båttaket.

Förutom Jannes nya look så kom åter vår skylt på dörren upp. Den som talar om vart vi är.Klart man ska ha kul på jobbet. Skylten är nu åter på dörren och avslöjar vårt tillstånd eller vår destination.

Sen hade vi ju skylten till elstolpen, som vi plockade ner när vi gick upp på varv förra sommaren. Den hann vi inte klart med, men den är på gång. Ny och uppdaterad text blir det dock.I övrigt så har koncentrationen legat på maskinrummet. Vi har beställt och fått levererat en rostfri genomföring till vår värmepanna. Där ska vi leda ut avgaserna, och genomföringen är mantlad för att klara av värmen från pannan.Genomföringen ska sitta från pannan i maskinrummet ut genom skrovet. Vi hoppade på flotten och borrade ett hål lagom stort och skruvade dit genomföringen. Bättre än väntat blev resultatet. Kan vi utvärdera sommarens plastning efter att nu ha provborrat i skrovet så är svaret att denna båt är otroligt stark i sin plastskrud. En tjock och hård yta skyddar det friska träet på utsidan. Vi tog oss nog en halvtimme att arbeta oss igenom skrovet.Hålet från insidan av skrovet. Nu väntar att koppla avgasröret till hålet.Tjoppe fixar takreglar i skottet för panna och tvättmaskin.Innan midsommar vill vi vara klara med pannan då vi kommer att gå över på ventilation och brädgång. 

I helgen har vi hunnit visa upp båten för många vänner, kul. Vi bröt upp tidigt på söndagkvällen och åkte hem och pustade ut. En hektisk men rolig vecka har vi haft. Nu hoppas vi på lite lugnare lunk.

Hela havet stormar!

Tjoppe och Helena

Bra slut på veckan

Lite svalare men ändå en ganska angenäm arbetstemperatur bjöds vi på under söndagen. Ett bra slut på veckan blev det då vi kunde sätta punkt för ett par saker.

Lilla toaletten är färdigfogad nu, återstår gör att torka plattorna några gånger för att få bort fogresterna. Även nedgången till maskinrummet är färdigmålad nu.Nere i maskinrummet satsade vi på att få det färdigpanelat, men vi var en timme kort för att hinna med den uppgiften. Men dock så fick vi lite bra snack kring tankarna som ska få plats längsmed skrovsidorna i maskinrummet.Här är ett axplock på hur det börjar arta sig i maskinrummet. Tyvärr är det lite trångt på en båt, och man önskar att man kunde ta bilder från lite längre håll för att få en bättre överblick över bygget. Så på bloggen så får man hålla tillgodo med att bilderna blir mer detaljerade och att man saknar överblickskänslan. Dock på plats så upplever man hela båten och dess rymd.

Vi har som mål att hinna klart den sista biten panel under kvällarna i veckan, det skulle kännas gott.

Aj aj Kapten!

Pandasminkning rekommenderas inte

En knasig solig dag på båten har vi haft. Vi har kämpat på flitigt med panelandet. Vi måste nog medge att vi kan det här med panel nu. Tjoppe måttar och skruvar och Helena sågar. Solen stod högt på himlen och det var lugnt gällande besökare då det visst pågick något VM i ishockey.

Varmt, varmt och skönt är det temperaturmässigt nu.Grillen fick fixa lunchen. Entrecote i strimlor med stekt potatis, mozzarella, tomater, pinjenötter, basilika och vitlök. Så otroligt gott det kan vara med rester. Efter maten fortsatte vi vårt sågande och skruvande..Planka upp och planka ner. Hej vad det går..det känns som vi har inlett ett stafettlopp med pärlspont som stafettpinne. Och faktum är att vid ett tillfälle så missade Helena en snygg överlämning, släppte plankan innan Tjoppe tagit vid. Hade detta varit VM så hade vi garanterat förlorat. Men nu slipper vi tävlingsmomentet och kan njuta av vår stund på båten..

Om det inte vore för att radion tjatade samma låtar, Helena försökte ratta in någon intressant men det var en omöjlig sak denna stund. Det fick bli Mix Megapol, bra musik men reklamen kan få lik att dö.Här händer det lite iallafall, trots radioreklamen. Man skulle tro att detta är en blivande koj. Men här ska vi förvara vår värmepanna och andra tankar. Dock låtsas Tjoppe sova på bilden, en liten tupplur mellan skruv och panel.Byggarbruden poserar för kameramannen. Summer 2010 i antågande, med en tång i högsta hugg. Kan detta bli en trend tro???Tjoppe fixade till de sista bitarna utan Helenas hjälp. Under tiden så målade Helena sista lagret färg på maskinrumsnedgången. Och det gick bra ända tills olyckan var framme..När Helena målade ovanför dörröppningen så släppte färg från penseln..Lackfärg rakt i ögat. Helena liknar en panda. Inte bra, inte bra. Och vad tvättar man detta med, knappast med de kemikalier vi använder för att få bort färgen från händerna etcetera.

Vi ringde sjukvårdsrådgivningen för lite goda råd och vi fick brått hem för att få rent den kladdande färgen som började torka. Byggarbruden i spackel bokstavligen. Men vi fick rent såväl i ögat som runt om med lite av varje som fanns hemma.

Vi gav upp för dagen med denna knasiga avslutning, och gav oss på en drink på terassen och därefter lite god mat.


Mot nya tag i morgon utan missöden, simma lugnt!


Tjoppe och Helena