En tripp till Lysekil

Vi har haft en härlig midsommarhelg i Lysekil. Ett fantastiskt väder har vi haft, förutom en dag som började lite mulet, men som slutade i strålande sol.Tjoppes pappa håller liksom vi på att renovera en båt, fast han har en betydligt mindre träbåt. Vi har haft hans motor i Halmstad en längre tid, då vi renoverat den åt honom. Innan avfärd så målade vi den.Vi hade hyrt ett släp från Statoil en vecka, och med oss på släpet till Lysekil så hade vi vår lilla triss med mast och segel medmera samt Tjoppes pappas motor. Vi startade därefter i ett vansinnigt soligt väder med kurs norrut mot Bohusläns snyggaste klippor.Lysekils Kyrka syns från alla håll då den är byggt på högsta höjden.Tjoppes pappa har en verkstad där vi baxade av motorn och båten. Det härliga med Lysekil är att det är en levande marin stad där det fortfarande finns en industri kring havet och fisket. Alla håller på och det är mer praktiskt än vackert överallt. Som skitgrisar känner vi oss riktigt hemma här. Och vackert, ja det beror på hur man ser det. Naturen är magiskt och vi tycker själva att en levande stad är betydligt vackrare än en tillrättalagd där man inte ser människor hålla på.Utsikten från verkstan, den duger...Härlig miljö, och extra glada blev vi när vi spanade in en fiskebåt, även den danskbyggd som vår i trä OCH plastad.Vi pratade lite med ägaren, en genuin fiskare, och han berättade att han hade plastat sin båt för åtta år sedan och att det var det bästa han gjort. Inga problem alls trots att han har trål och andra redskap på båten som sliter hårt.


Vi hade med oss vår lilla båt. Dels så passade vi på att malla av den för att få till ett kapell till den. Men ena dagen så mastade vi på den och seglade ut till havs. Goda vindar och vi hade med oss en gammal transistor radio och rattade in P1 och sommarpratarna. Vi bara njöt. När vi blev hungriga så seglade vi in till Lysekil och sprang bort och köpte oss varsin hamburgare, sen gav vi oss ut igen.

Den andra dagen så hoppade vi mast och segel och slängde på motorn i stället. Det började mulet denna dagen, men vi hade med lunch och varsin durj för att kunna få fisk.Vi la till vid en kobbe och åt lunchen ute i klorofyllen.Helena plockar fram lunchen, sill och potatis, en bit paj och en tomatsallad.På vägen tillbaka hade molnen börjat skingra sig och solen började titta fram. Vi provade fiskelyckan. Och vi fick napp, om än bara en och en liten liten rackare. En liten vittling..Men vi var glada ändå trots att fiskelyckan blev skral. Väl tillbaka inne i Lysekil så blev den en härlig varm och solig kväll och vi åt och drack i glada vänners lag hela kvällen.

Som alltid när man har trevligt så måste man bege sig hem vad det lider. Vi kom hem på måndagen och vi gick då stenhårt in för planering av vår arbetsvecka.Nu har vi mat på båten för en hel vecka. Sen kastade vi i vår trissjolle och mastade på den och gav oss ut med papper och penna. Vi hade planeringsmöte ute till havs. Vi stannade ute tills solen började gå ner bakom horisonten och då åkte vi hem för lite god sömn.Tjoppe räknar upp vad vi behöver handla i materialväg..Och Helena antecknar..
Godnatt underbara Sommar-Sverige. Vi syns i morgon och då har vi blivit lovade blå himmel och sol igen.På böljorna blå!

Tjoppe och Helena

En båtledig helg

Vi har unnat oss en ledig helg från båtbyggeri. Mycket skönt och välbehövligt. På programmet för helgen så stod främst ett bröllop, Tjoppes son har nu stadgat sig på riktigt.Det är roligt att klä upp sig. Och visst gör sig Tjoppe bra i hatt!!Nu sticker vi iväg till kyrkan, konstaterade vi.  På vägen hade vi fått uppdraget att hämta upp en eskimå vid tåget. Hon var bjuden på bröllopet och när vi frågade sonen innan hur vi känner igen henne så svarade han självklart att -hon ser ut som en eskimå. Väl framme vid stationen så såg vi henne på en gång, en eskimå i halmstad! Mycket trevlig tjej och vi fick en liten inblick från den sidan av världen. Kul kul!


Bröllopet avlöpte som det skulle, och båda sa ja. Därefter var det middag och fest och vi åkte nöjda hem sent på kvällen...eller om det var tidigt på morgonen.

På söndagen så tog vi det lugnt och på eftermiddagen åkte vi iväg och tävlade med glada vänner i gokart. På en hedrande tredjeplats kom Tjoppe. Därefter blev det glass och melon. Nä det har inte gått någon nöd på oss!


Killar med fart i. Helena kom femma, en hygglig placering (och det var faktiskt fler än fem tävlande..)

Tidig och slapp söndagkväll hemma. Nu väntar en båtbyggarvecka - JIPPIE!!!!!!

Ta ut kurs!

Tjoppe och Helena

En något större båt kom förbi

Tillbaka på båten så fortsatte vi där vi lagt ifrån oss verktygen senast. Penseln hos Helena och skruvdragaren i högsta hugg hos Tjoppe. Det bästa med båten är kanske inte trots allt det vi skapar, även om det hör till själva syftet och är hårdvaran i projektet. Utan att på båten så får vi tid att vara tillsammans och förenas kring ett gemensamt mål och intresse. När Helena avslutat med tredje lagret vit färg så hoppade hon upp ett par steg för att ge Tjoppe ett handtag.Medan Tjoppe avslutade med sista biten plywood på däcket så skruvade Helena bort det gamla sprinklersystemet. På gamla träbåtar så "vattnade" man däcket för att hålla det fuktigt och på så sätt tätt. Det kommer inte vi att behöva.Därefter gav vi oss på att göra mallar. Här ska vi såga till plywood till insidan av brädgången..För att kunna spänna upp plywooden efter formen på brädgången så använder vi oss av tunnare plywood, 7 mm och så limmar vi ihop flera till önskad tjocklek. Konstruktionen blir otroligt stark.Tjoppe limmar och skruvar..Det tar sin tid att malla, såga och skruva och allt i tre lager. Men sakta och säkert så går arbetet framåt. Och under tiden så pratar vi och busar som två barn i bollhavet på McDonalds.


Rätt som det var när vi höll på så hörde vi en båt komma förbi på utsidan. Vi hoppade ut på kajen för att titta vad det var. En otroligt stor och fin båt med en ägare som är hyggligt stadd i kassan.


När vi tittat klart på detta fina fartyg så hoppade vi in igen på våran helt plötsligt ganska lilla båt. Trots att vi annars har den längsta båten i hamnen. Våran är nog inte riktigt i samma skick heller. Men den kommer bli fin vad det lider.


Mat och sovklockan ringde några timmar senare och vi åkte hem. Tiden går fort när man har roligt.

Alle man på däck!

Tjoppe och Helena