Tall ships race

Vi har haft besök i staden av tre stora segelfartyg som ingår i Tall ships Race. Detta är ett av världens största havskappsseglingsrace och även ett ungdomsprogram där hälften av fartygens besättning måste bestå av såkallade trainees mellan 15-25 år. Tre magnifika fullriggade segelfartyg där den största är nämare hundra meter lång angjorde Halmstad och givetvis var vi där på ett litet besök.Lite blandade marina bilder, titta och njut..Ordning och reda på nagelbänken. Nagelbänk är ett bräde på segelfartyg där tågvirket för justering av segel förvaras och fastgöres.Hissa segel!

Tjoppe och Helena

Tjoppe kastar vatten

Efter en intensiv arbetsvecka så blev det äntligen helg. Vi bjöds på regn på morgonen, ett ganska stilla och skönt regn. Fast nu finns det inga sköna regn i Tjoppes värld. Iallafall så kunde vi med gott samvete ligga och dra oss länge på morgonen. Sagt och gjort, sovmorgonen blev så lång så vi missade frukosten och gick direkt på lunchen.

Sen ordnade det mesta upp sig, regnmolnen skingrade sig och en blå himmel och sol kom fram till förnämliga tjugofem grader.Helena gav sig på att städa upp brädhögen som blivit hyggligt stor under månaden vi hållit på med brädgången.

FÖRE:Efter:Tjoppe höll under tiden på att titta på hydrauliken till styrningen och därefter gick han ner i maskinrummet och slipade och oljade golven i de två färdigmålade båsen.Här ska snart fernissas så vi kan ta ner pannan så vi kan ansluta golvvärmen..

Därefter plockade vi fram våra plastattiraljer och plastade resten av brädgången första lagret. När vi kom runt båten och plastade sidan in mot kaj så behövde Tjoppe inte Helenas assistans. Helena passade då på att ösa lilla Trissjollen fri från regnvatten. Av en händelse så sken solen skönt, och det kluckade fint under båten så hon la sig ner ett tag och bara njöt. Tills Tjoppe kastade en kanna vatten över henne. Ja så går det när man smiter från sina uppgifter *ler*.Nu hoppas vi på en bra plastar-dag då vi kan plasta med glasfiber. Väderleksrapporten ser lovande ut, utan några sköna regn.

Vi for hem och hittade gammal potatis i kylen. Det blev en härlig klyftpotatis med vitlök, dill och timjan och till det en god köttbit och grillad tomat som serverades på terassen. Kanske ett glas vin också, helg och allt.

Aj aj Kapten!

Tjoppe och HelenaRiviga flickor och plast-pappor

I en härlig sommarvärme kunde vi då äntligen plocka fram plast, glasfiber, styren, aceton, rollrar och hinkar etc.Det var fina 34 grader inne på båten och 35 grader utanför i skuggan. Plåttaket hjälper nog till att få luften att hetta till lite extra. Arbetskläderna klistrades härligt fast på kroppen och svettdropparna kröp ideligen fram på våra pannor.En rivig tjej! Helena gav sig på att riva glasfiber.
Det kräver sin teknik att riva glasfiber, kanterna behövs rivas för att det inte ska uppstå några kanter i skarvarna på den plastade ytan. Och handskar är ett måste!Om en pappa häller upp plast, får man en plast-pappa då?!!

Fatet med plast har vi hämtat från verkstan. Här laddar Tjoppe hinkarna med fyra liter i varje. I denna värme måste man arbeta med mindre mängder då plasten snabbt börjar härda (eller brinna som man säger).Att plasta är lite som att göra en lasagne. Första lagret rollar man bara med plast, utspätt med styren för att det ska gå in i fibrerna och fästa ordenligt. Därefter blir det varvat plast och glasfiber till önskad tjocklek och så arbetar man bort eventuella luftfickor med stålrollrar. Plast är ett roligt material att arbeta med tycker vi båda. Men oj så knepigt det är att stå på en flotte och plasta när det är krabbsjö och blåst.

Som alltid så tar dagen slut och vi fick plocka ihop våra saker.

Denna dagen gick vi inte hem för att äta mat utan vi blev bortskämda av Tjoppes son med familj som bjöd på en fantastisk sommarmiddag och en grymt god bärpaj med vaniljsås till efterrätt. LYX!!! (Tusen tack!)

Gira babord!

Tjoppe och Helena