Helt uppåt väggarna

Det droppar ute. Jo, snön håller på att smälta och vi är mycket nöjda. Våren närmar sig. Klimatet inne på båten är mycket gott, uppskattningsvis tio grader. Golvet är klart så här långt och vi har börjat regla upp väggarna framme i skansen.Ena sidan är färdigreglad. Det var lite pyssel kan man lugnt säga. Skrovsidan är lite lätt böjd och när vi skulle regla upp med ytterpanelen så fick vi bända och böja rejält. Det fungerade på alla utom de två sista som vi fick såga för att få dem böjliga.Här ägnar vi oss åt böjelser. Här ser man hur mycket som ska tvingas på plats och helst utan att spricka!Här måttar Tjoppe. Takbjälkarna slår i och vi måsta såga ur i första pärlspontet så vi får upp den fullt mot däcket.Något i den här stilen med andra ord.

Sen fick vi trevligt besök av Tjoppes son med flickvän. Vi hade en liten guidning på båten och lite annat trevligt snack. Tiden går fort när man har roligt.Och därefter kunde vi börja med panelen. Helena kallades för "Karlsson på taket" av sin pappa när hon var liten, för hennes goda klättringsegenskaper som tydligen sitter i än idag.Så här långt hann vi innan mat och sovklockan sa att det var dags att åka hem och äta Tacos.

Vad skulle vi göra utan vår båt? Ett fantastiskt kreativt och roligt intresse. Vi arbetar inte - VI LEKER!


Så länge skutan kan gå
Så länge hjärtat kan slå
Så länge solen den glittrar på böljorna blå!

Tjoppe och Helena

Bodegas

När vi kom ner till båten nästa dag så fortsatte vi vårt mallande av golvet.Och nere la vi pusslet, utan att limma och fräsa spår...Lite suspekt form får golvet men så ser båten ut helt enkelt. Vi tror att det kommer bli mycket charmigt här i salongen.Och på golvet har vi nu märkt ut med tejp var golvvärmen går, med blyerts var reglarna går och det allra allra viktigaste..vår bodegas som är ett spansktklingande namn för vinkällare. Här ska några fina lagringsviner få utvecklas tills dyrgripar hoppas vi. En vän till oss har redan nämnt att han vill hyra in sig på ett par platser, kanske en blivande affärsidé.
Vi stack efter ett tag iväg för att få något i magarna, man blir hungrig av att arbeta i kylan. Och efteråt så tog vi en sväng ute i hamnområdet och fångade denna vackra bild på hamninloppet. Sen tillbaka till båten för en andra halvlek.När alla pusselbitarna var klara så fortsatte vi så långt vi hann med spårandet, limmandet och skruvandet.Lite lim här..Och här..Sen i med plywoodremsan..Och så sätta ihop skivorna..Och skruva dit golvet ordentligt..Vi hann inte klart men hyggligt långt tycker vi. Och otroligt skönt att få golvyta att gå på och slippa balansera på alla reglar som vi gjort i så många veckor. För att fira vår lilla seger så dansade vi lite hambo till någon klätchig poplåt på radion och golvet låg stumt och fint på plats.

När skulle hem så hade det blivit kallare och kolmörkt ute, snön gnistrade av kylan. Vi åkte bums hem och njöt av en film och lite ostkaka.

Alle man på däck!

Tjoppe och Helena

Vårt bidrag till melodifestivalen

-HALLÅ, vart tog båten vägen i snön?? Efter en hel natts snöande så blev det skottning för att kunna komma fram till båten. Nu går det inte längre att köra fram bilen utan den får stå ute på den plogade vägen.Väl inne på båten så har klimatet blivit än lite bättre. Endast någon minusgrad på utsidan och nere i båten angenäma 6 grader.

Vi har ägnat senaste dagarna åt vårt blivande golv nere i salongen.För att få riktigt stadigt golv så väljer vi att fräsa spår i kanterna på skivorna och limma ihop med en sexmillimeters plywood emellan.Snyggt spår.Framme i skansen är nästan hela golvet lagt och vi har märkt ut var golvvärmerören ligger samt alla reglar. Vi kommer att måla golven med någon färg vi har på lager (vad sägs om spygrönt!?) som skydd tills dess att det blir läge att lägga på det slutgiltiga golvet. Väggar och tak ska först bli färdigt och eventuellt arbeten uppe på däck. Dels kommer årstid att avgöra då vi kommer att arbeta uppe och ute under sommarhalvåret.Helena dammsög ordentligt innan golvskivorna hamnade på plats. Och passade samtidigt på att träna inför nästa års bidrag till melodifestivalen. Vi kan hemligt avslöja att vårt bidrag kommer ha refrängen: "- I kajutan på den lilla skutan bygger vi och fräser, medan andra läser. Trallala la la". Låten går i tvåtredjedels dammsugartempo i C-durk.För att få dit de sista bitarna så använder vi oss utav mallar i papp som vi sen går upp på däck och sågar till i plywood. Ett gott råd som Tjoppe fått från sin pappa efter hans många år av båtbyggeri.Golvet i salongen börjar ta form.När vi arbetat klart för dagen så hade det börjat snöa igen. Detta är utsikten från båten. Vitt vitt vitt.Vi är väldigt glada att vi byggde en sådan rejäl överbyggnad som står pall för väder och vind. Att ha all snö på däck hade inte varit roligt, arbetet hade nog fått ligga nere på vinterhalvåret då. Och presenningar hade inte klarat snömassorna så plåttak och rejäla takstolar blev ett perfekt val. Lite oroade dock för de otroligt stora snömassorna på taket med denna tunga blötsnö gjorde att VI (någon måste ju hålla i stegen. Helenas kommentar) valde att skicka upp Tjoppe på taket och sopa av snön.Efter denna mycket trevliga dag trots all snö så pulsade vi hem för att inmundiga en trevlig paj med broccoli, skinka och västerbottenost.

Off course - Ur kurs!!!

Tjoppe och Helena