Vi snackar lite skit

När vi håller på med vårt bygge så blir det mycket snack runt omkring. Nog för att vi har ritningar med de ligger som en grund, men detaljerna är inte alltid satta och sen ändrar sig förutsättningarna lite grann vart efter. Nu när vi håller på med aktersidan av styrhytten och att ena delen kommer innehålla en toalett så blir det mycket skitsnack. Och då menar vi bokstavligen. På väg till en av stadens affärer för att inhandla lite mer material så gick munnarna varma om vilket skitsystem vi ska ha på båten. Och det blir en "riktig" toalett trots att det är på en båt. Dock blir det med en kvarn och entumsrör innan skiten hamnar i tanken....osv..ja ni fattar. Men innan vi kommit fram till ett beslut så har denna skit diskuterats hit och dit.Det här blir då den berömda toaletten som Helena här provar (på låtsas alltså). Den kommer innehålla en toalett, ett handfat (ett väldigt litet sådant), spegel och ett fönster ungefär. Och med en deltagare däri så är det sen fullt.Innan vi lägger klinker så ska vattentäta skickt skydda golvet. Här håller Helena på att stryka på första lagret primer.Och så här ser det ut efter ytterligare ett par strykningar och ett lager vattentätt elastiskt tätmembran. Eftersom dörr och karm kommit på plats så har vi placerat en fläkt därinne som skydd från kylan och för torktidens skull.Om Helena fick skitgörat så blev Tjoppe skickad på dörren. Karmar och dörrar monterades.Dörren passar, utmärkt konstaterar Tjoppe.Därefter täcktes övriga ytor med plywood. Styrhytten ska vad det lider plastas.
Och i verkstan väntar våra fönsterglas och ramar. Ramarna är de gamla befintliga från båten. Men glaset var enkelt och slitet så vi har lämnat in för tillverkning av nya glas. Nu är det som kassetter med treglas som ska monteras med ramen på styrhytten.En fruktstund blev det sen på däck. Det blev varsin bapelsin. (I somras när vi plastade båten så var det något inlägg på radion, där något barn skulle gissa på en frukt som börjar på "B". Ulf Elwing frågar gång på gång och ger ledtrådar på en banan. Men barnet kommer inte på ordet och ledsnar totalt och vräker då ur sig:  -Bapelsin Gubbjävel!)

Efter vår bapelsinstund så gick vi ner i lastrummet och tog ett snack om vår blivande ventilation, väggar och golv. En kompis som också har båt sa för någon vecka sen att allt krymper för man kan inte bygga utåt på en båt utan bara inåt. Och det blir inte så mycket kvar då när man är klar. Och det var sanna ord för vi blev väldigt fulla i skratt när vi insåg vad som blir kvar. Golvet ska ju läggas i våg (man vill ju inte ligga och sova i en backe) och då behöver takhöjden vara tillräcklig. Sen ska det bli ventilation mellan spanten och ner bakom väggar och under golv och sen ska det isoleras också. Och nu har vi planen klar och ja, det kommer att få plats mer än två dvärgar därnere. Det blir mycket skratt under våra planeringsmöten och våra två dvärgar blev då ett myntat uttryck för hur lång och hur många man kommer att få plats med. Men våra blivande gäster kan vara lugna, även den som är 1,90 kommer kunna hälsa på och ni andra av längre sort får glatt ducka lite (eller sitta). För det är ju en båt trots allt. Skulle vi dock på riktigt få två dvärgar som kom och bokade in sig så kan vi lova att skrattsalvorna inte kommer att lägga sig på ett år eller två...


Efter ett mycket munter dag på båten så åkte vi hem och åt ugngrillad kyckling med en fantastisk timjansås till och hemmagjord klyftpotatis. Vi åt alldeles för mycket och somnade gott.


Kliva ombord!

Tjoppe och HelenaDe bakre regionerna

Vi har avancerat till de bakre regionerna av styrhytten. Så här kommer nedgången se ut till maskinrummet. Lite färg, lite lyse, en ledstång och en dörr medmera så är saken biff.Bra lyse behöver man och vi har sparat de gamla fina mässingslyktorna som suttit på båten tidigare. Dessa ska vi putsa upp och en gör sig väldigt bra i nedgången till maskinrummet.Värmen håller i sig så planen är att fortsätta på styrhytten. Måtte det inte bli kallt önskar vi som gillar värmen.

Gira babord!

Tjoppe och HelenaVärmen tillbaka!

När man mestadels lever ett inomhusliv så blir inte temperatur och väder lika betydande. Visst vill vi ha härligt och bra väder alla till mans, oavsett om man är ute eller inne. Men att hålla på att arbeta i timmar ute, då blir vädret mer betydande. Nu har vi ju löst det hela bra med vår överbyggnad och nere under däck kan vi ha lite värme på. Och våra närmaste planer var att hålla på i lastrummet på båten när den mörka och kalla årstiden råder. MEN...

så ändrades vädret, till det positiva. Fortfarande är dagarna mörka. Men det har blivit riktigt varmt för årstiden, sisådär en tolv grader.

Vi bestämde raskt att kliva ur vårt tillhåll i lastrummet och istället ge oss på styrhytten. Härligt!Vi fortsatte med att regla och sätta innerväggar i styrhytten. Tjoppe satte pärlsponten och Helena sågade för glatta livet, hej vad det går..Till slut så var väggen klar och enda ingången nu till styrhytten är genom dörrhålet.Tjoppe sätter sista bitarna på plats..Här står Kapten Bölja (med vågor i håret) och poserar där det senare ska bli en brits så man kan sitta om kaptensbenen blir trötta. Och på båt måste man utnyttja alla utrymmen, så locket kommer man kunna lyfta på för förvaring av nödraketer och annat smått och gott.

Fortsätter det varma vädret kommer vi kanske kunna måla väggarna också i vinter.

Vi kunde sätta en bra punkt för dagen i och med att sista plankan kom på plats, så vi packade ihop och åkte hem för lite kyckling, ris och curry. Gott, allt gick åt.

Aj aj Kapten!

Tjoppe och Helena