Durkglädje

En helt fantastisk vårdag blev vi bjudna på under vår byggarsöndag. Som rutinen numera bjuder så blev det korvgrillning på kajen. Goda kryddkorvar och för en gång skull så frös vi inte utan solen värmde våra ansikten från en klarblå himmel.

Vi tog det ganska lugnt på morgonen, sommartiden hade infunnit sig och då blir man ju ändå sen med en timme kan tyckas. Så vi åt lite frukost hemma i lugnt och ro innan vi gav oss av. Vi tog med ett par ventiler som vi haft i förrådet hemma, samt ramarna till de gamla fönstrena som suttit i styrhytten. Vi måttade med båda för att se vilka som blir snyggast att använda. Vi ska upp med två nya fönster på vardera styrhyttssida. Vi hade båda trott att ventilerna skulle vara snyggare men så blev det inte. Rörande eniga var vi om att den gamla ramen gjorde sig bäst. Nu ska nytt glas fixas och ramarna ska slipas och målas.

Vi hämtade även de första färdigfernissade durkarna och lyfte ner dem i maskinrummet. De satt som en smäck och vi började ana resultatet.Här lyfter vi ner den första durken. Glädjen går inte att ta miste på.De två stora bitarna durk ligger längst upp mot skrovsidorna. Här är det inte full ståhöjd utan på dessa durkar ska vi ställa diverse tankar på vad det lider. Tankar för vatten och avlopp, värmepanna och en tvättmaskin med mera.Helena tog med sig jobbet ut i solen denna vackra dag. Rengöring och målning av motordelar fortsatte. Fantastiskt skönt utejobbarväder och Helena kunde på kvällen konstatera att hon fått färg i ansiktet efter en lång dag i solen.Härliga vår!

Inne under tak höll Tjoppe på för fullt med styrhytten. Golvet börjar ta form.När vi kommit så här långt så behövdes slangarna till styrningen torkas rena och fina..Och så här långt hade vi kommit innan vi bröt upp för dagen..Vi avslutade dagen med att städa upp på däck. Sopade och plockade upp allt virkesspill. Vi kände oss fantastiskt nöjda med dagens arbete. Nu börjar vi se resultat efter många månaders slit (sisådär 15 månader ). När vi kom ut från båten så hade det börjat skymma och månen visade sig. En smal månskära sken från en djupblå himmel. Vi gjorde något vi faktiskt väldigt sällan gör. Vi beställde hem pizza och slapp såväl matlagning som disk. Vi kände oss värda den lyxen.Ro i hamn!

Tjoppe och Helena

Ölandsbron

Vi har rensat kajen på bråte igen så nu är där fint och fritt från plankor och annat..Tjoppe har fortsatt arbeta med styrhytten. Reglar börjar komma på plats och snart kan väggar och golv läggas.Största möjliga tyyystnad! Emellanåt stannar Tjoppe upp och tänker..hur löser vi det här på bästa sätt..och efter en kvart (eller längre tid än så) så är tankestunden klar och lösningarna lika så.Och när Tjoppe höll på att såga till de böjda reglarna utbrister han helt plötsligt..
-Det här är ju som att såga i Ölandsbron..fast på längden.

Jo konstigt bygge är det nog allt (fast  väldigt roligt). Helenas dag liknades inte vid en Ölandsbro utan hon gav sig på de motordelarna vi plockat bort från motorn för att göra rena och måla upp.Solen kikade fram under mestadelen av dagen men det var fortfarande ganska svalt. Vi åt och fikade på kajen med Nissanvattnet glittrande framför oss. Och inne under tak mådde våra tulpaner perfekt i den svala luften. De ställdes dit den 21 mars. Vi är lite nyfikna på hur länge de står tills de vissnat (vi har slagit vad).Land i sikte!

Tjoppe och Helena

Hålligång

Nu har vi kämpat på i två dagar...ja kämpat och kämpat..Helena passade på att fylla år och passade då också på att vara glömsk och förlägga kameran. Ingen kamera, inga bilder. Den kom fram till slut iallafall. Tjoppe tror glömskan beror på åldern (han är den yngre av oss två).

Nu är våra dörrar hämtade, tre stycken som ska sitta i styrhytten. En till själva styrhytten och två i aktern där en dörr går till nedgången i maskinrummet och den andra till toaletten. Dörrarna ska fixas lite med innan de tar plats, handtag och lås, samt att de ska målas och snygga ventiler ska monteras dit.Utöver detta så har Tjoppe fortsatt pussla till taket. Ett par små bitar återstår. Helena har skalat rent  sidorna på styrhytten, tagit bort beslag och spik och lister. När väggarna är på plats så ska hela styrhytten plastas utvändigt. I verkstan håller vi på med fnissandet...f´låt, vi menar fernissandet. Och så håller vi på att måla upp lite motordelar som ska på plats så vi kan sparka igång motorn vad det lider.

Då det var födelsedag så markerade vi dagen med att åka hem tidigt och äta en fantastisk god middag med ett glas gott rioja-vin.En varsin stor entrecote-skiva inhandlad på gårds- och delikatessbutiken Gudagott i Halmstad. Till det en varm sallad. Av en händelse så hade Helena fått en riktigt stor och bra stekpanna i present bland annat.

Flaggan i topp!

Tjoppe och Helena