Nu bär det av

Under gårdagen så städade vi och surrade saker på däck, fixade skorstensskyddet och såg över motorn inför avfärd. Nu bär det av mot varvet. Det blåser ingenting i nuläget och de har lovat 0-2 sekundmeter. Håll tummarna att allt fungerar som det ska så återkommer vi med bilder och berättelser när vi är tillbaka. Resan beräknas ta närmare fem timmar. Idag  är det den 30 juni och för ett år sedan på denna dag så var vi uppe i ottan också, då för att bärga båten.

SKEPP OCH HOJ!

Önskar redarparet med besättning

Sommar och sol

Vi hann väl inte riktigt allt vi tänkt under helgen. Men vi har ju en dag till på oss innan avfärden. Durkarna hämtade vi iallafall och baxade ner dem i maskinrummet. Vi behövde dock göra några ändringar för att de skulle passa, vi har ju micklat lite med generatorn bland annat så nu stämde inte riktigt pusselbitarna.Durkarna på plats på däck.Ändra ändra.. Och till slut och efter lite frustration för det var rätt så varmt i den 30 gradiga värmen så fick vi äntligen durkarna på plats. Det blev en otrolig skillnad mot hur maskinrummet såg ut för några månader sedan. När vi höll på att lägga durkarna till rätta så tog vi av oss skorna och gick i strumplästen, för att inte smutsa ner. Det är långt ifrån alla som har det så i sitt maskinrum..Nu återstår den främre väggen i maskinrummet att göra, men det blir i höst. Och därefter ska vi ner med lite tankar för färskvatten och avlopp och värmepanna.Som trevlig avslutning på kvällen så åkte vi ut på sjön och grillade med ett par kompisar. Dels för att testa kompisens båt som hade krånglat.Vi hann inte byta kläder innan avfärd så det var arbetskläderna som gällde.Vi satt på akterdäck och hade det skönt i solen.Det var nästan inga båtar ute på havet och vi stannade motorn och drev sakta då det mojnat och vi startade grillen.Efter några timmar när vi ätit och haft trevligt så startade vi motorn för hemgång. Vi hade totalt drivit en femhundra meter. Solen började gå ner denna underbara sommardag.Inloppet till Halmstad.Halmstad i solnedgång.Småbåtshamnen passerade vi också innan vi la till vid vår kaj.

Vi anlöpte och lyfte iland vår packning och tackade för en fantastisk kväll. Båten hade fungerat felfritt så alla var nöjda och glada.

Lätta ankar!

Tjoppe och Helena

Så länge skutan kan gå

De senaste dagarna har det blivit lite blandad kompott, vi har dels arbetat en hel del och vädret har lyst på oss med en underbar värme. Vi har jobbat på med projektet men det börjar verkligen att dra i hop sig och det har blivit småfix. Vi har kommit så långt att vi börjat kolla sjövädret. Det har blåst en hel del men till tisdag har de lovat 0-4 sekundmeter och vi har preliminärbokat vår avfärd.Tjoppe drar en bränsleslang, men först funderar han på var och hur han bäst fäster den.Generatorn är nu helt fixad och remmar på plats. Oljeläckaget är också åtgärdat. Och styrningen är kollad. Drar vi spaken åt babord så styr den babord. Det var femtio procents risk att vi kopplat tvärt om och då blir det ju knasigt. Men hade det nu blivit fel så är det bara att växla plats på två kablar. Men tur som vi har så blev det rätt direkt.Generatorn har vi kollat att den laddar. Och för att kunna se det också så har vi införskaffat oss en lampa till instrumentbrädan. Vi tillverkade en platta att fästa den i och det blir nästdagens projekt bland annat, att montera den på plats.

I den underbara solen så tog vi oss en fika, en kopp te och en brownie. Fikabröd är annars något vi sällan äter, men nu var vi sugna..Men vi hade glömt att ta med oss båtens disk som vi hade hemma. Inga muggar men då funkar det med skål. Man tager vad man haver.. Det var småmulet en stund men ändå varmt varmt och skönt och man funderar på om man verkligen är i Sverige.

Lite avstämning vid fikabordet. Vi har kollat upp leveransen av plast och väv och dyligt. Vi behöver surra de saker som ligger på däck som vi ska ha med oss och en del ska vi ställa av och köra upp till verkstan. Vår flotte får vara kvar men den behöver vi flytta på. Den får bo hos polaren veckorna vi är borta.

Sagt och gjort, Helena flyttade bort flotten direkt efter fikat. Då det hela blev lite oplanerat så saknades paddlar men på vägen ner längs kajen så fanns en trevlig norrman som lånade ut en och Helena slapp driva till Danmark.Under tiden kollade Tjoppe hur mycket bränsle som finns i tanken.Mycket enkelt, vi har en sticka vi skickar ner  i däcket och läser av.Det finns så det räcker till Falkenberg med råge. Därefter startade vi motorn så den fick gå ett tag.

När det började dra ihop sig mot kvällen så bröt vi upp. Av en händelse så hade vi färska havskräftor och räkor i kylen på båten, och hemma en flaska vin på kylning. Så vi åkte hem och dukade upp på terassen och där satt vi i många timmar och njöt av maten och den sköna sommarvärmen.Så länge skutan kan gå
Så länge hjärtat kan slå
Så länge solen den glittrar på böljorna blå
Om blott en dag eller två
Så håll tillgodo ändå
För det finns många som aldrig en ljusglimt kan få!

Det känns spännande och förväntansfullt att åka upp till varvet. Bra folk och följebåt har vi ordnat med.

Kasta loss!

Tjoppe och Helena