Krabbsjö

Under söndagen så fortsatte Helena med att knacka rost från avgasröret. Tjoppe arbetade i styrhytten med att laska i nytt virke där han tidigare sågat bort det dåliga. Det var varmt och skönt väder och det blev lunch på kajen; stekt korv med bröd. (Vi har nog glömt berätta att Tjoppe matat fiskarna med vår grill. När han skulle lyfta den i land så höll han i ena benet och då lossnade hela grillen och Tjoppe höll enkom i benet medan han såg grillen ramla i Nissan). Så därför blev det denna gång stekt korv, men det gick ju lika bra det.Under dagen hann vi också med lite övriga ärenden, vi var och kollade in ett elskåp i en av stadens butiker och så inhandlade vi lite mer färg och penslar med mera. Väl tillbaka så kom en kompis förbi. Han gav oss en hink innehållande två fina nyfångade och nykokta krabbor. Vi kunde ana vilken härligt kulinarisk dag som vankades.Vi jobbade på flitigt till skymningen kom. Det var alldeles stilla på Nissan och varmt i luften.Till slut gav vi upp för dagen och åkte hem och hemma åt vi upp vår present. Krabborna var otroligt goda. Vilken fest!
Vilken tur att vi har verktyg i våra arbetsbyxor. Helenas tång kom väl till pass när klorna skulle brytas.

Kav lugnt!

Tjoppe och Helena

Rost i kalsongerna

I ett fantastiskt försommarväder så tog vi oss an den stora skorstenen eller avgasröret vilket man nu väljer att kalla det för. Vi försökte förgäves få upp bultarna med skiftnyckel men de satt som berg. Så vi tog fram vinkelslipen och kapade bultarna. Vi täckte maskinrummet med presenningar först för all gammal rost som lossnar när man börjar jobba med den stora pjäsen.
Bultarna blir ju rätt så varma när man kapar så vi försökte hålla koll på dem och slänga dem i en hink med vatten som vi hade med oss. Annars kunde de bränna hål i presenningen vilket ju är synd. Helena höll koll på sina bultar men Tjoppe däremot lyckades med konststycket att få två att flyga som en projektil - rakt på Helena. Först fick hon en i pallet, klockrent i pannan. Som tur var så satt mössan på. Det gjorde inte ont, men det såg komiskt ut och vi var tvungna att ta en paus för att skratta lite. När Tjoppe gav sig på nästa bult så flög den också iväg och Helena var snabb och vände sig om för att skydda ansiktet och då for den och la sig i nacken. -Aj aj, och varm var den som bara den. Mer skratt.

Sen baxade vi upp hela skorstenen på kajen. Stor och otymplig var ordet.Skorstenkvintetten ger Havets Symfoni i D-dur!

Innan vi fortsatte så behövde vi rensa struparna lite för det var rätt så dammigt där nere. En öl hade vi på lut som vi fått av en kompis. Med låg alkoholhalt kan vi trygga alla med (tack Magnus, den satt fint!)Därefter satte Helena igång att knacka bort gammal rost från skorstenen medan Tjoppe gav sig på skorstensfästet. Träet var lite anfrätt där skortstenen går ut ur maskinrummet. Visst läckage av avgaser har varit där. För att komma åt med en såg så var Tjoppe fyndig och använde domkraften att hissa upp skorstensröret på..Och sen åkte tigersågen fram..Tjoppe sågade till nya fina ytor där han ska lägga in nytt trä. (Det kommer att bli som nytt).Nu fortsätter vi arbetet på söndagen. I övrigt har vi hunnit få styrlådan på plats i styrhytten..Ratten ska sitta fast i det runda hålet som syns rakt fram.

Är det någon som har en miljon i byrålådan som vill skänka den till oss så skulle vi bli ypperligt glada. Då kunde vi bygga på heltid, för vi tycker detta är jätteskoj! Jobbet stör tyvärr (det andra jobbet alltså).

Efter en lång dag vid båten så gick vi hem. Tjoppe klagade på rost i kalsongen. Bokstavligen alltså. Det hade ramlat in rostflagor innanför kläderna som sen låg och skavde. Hemma åt vi sveriges nationalrätt på fredagar (fast det var lördag). Det vill säga TACOS! Vi somnade tidigt, Helena i sängen och Tjoppe sittandes på köksstolen (han funderade på om han skulle orka gå och lägga sig). Och detta gör man frivilligt=).

Vårrustning i full gång!

Tjoppe och Helena

Skorsten

Under veckan har vi målat i styrhytten, lager två och tre av ljusgrå färg och målat de sista durkarna i verkstan. Ikväll ska vi ta ledigt och ha en myskväll hemma, eventuellt med en fördrink på stan. Eventuellt går vi på en skattjakt också och letar upp någon mer skatt i Halmstad ( www.geocaching.com ) Innan vi gick hem för dagen på torsdagkvällen så tog vi en stund till att planera inför nästa steg. I maskinrummet ska vi baxa ut skorstenen så Helena kan slipa och måla den medan Tjoppe tar sig an snickeriet i styrhytten.Så här ser den gamla och fula skorstenen ut idag. Lite slipning och värmetålig färg kommer inte att sitta fel.

Tut tut sa båten och så gick bryggan!


Tjoppe och Helena