Nollan

Visst är Sverige fantastiskt. Men för den som vill hålla på utomhus i alla slags väder kan ju faktiskt vintern te sig lite väl kall. Att vara i nollgradigt väder i en så där 6-8 timmar kan få den mest optimistiske filuren att känna sig trött och frusen. Vi lägger därför inte ner några jättelånga dagar på båten utan plockar och fixar lite smått så länge kvicksilvret visar kallgrader. Och hungrig blir man i kylan. Vi riggade grillen på däck och värmde såväl korven som oss själva.Glädjande är att lite vänner trotsat vädret och kommit förbi och hälsat på. Mindre roligt är det för dem som kommer när vi inte är där, som häromdagen. Vi var iväg på ett ärende och fick främmande och de stod där och tjoade men ingen Helena och Tjoppe syntes till.

För att inte bli kall får man hålla igång rejält, gungan kom väl till pass.Alle man på däck!

Tjoppe och Helena

Skatter

På loppis kan man verkligen fynda. Vi har hittat många fina saker med båttema. När båten en vacker dag behövs börja smyckas så har vi en hel uppsjö med saker att välja bland. Tills dess så ligger de i en låda under vår säng, vi bokstavligen sover på en skatt.Överhalning!

Tjoppe och Helena

Kompakt leverne

Vi har haft en skön och lugn julafton med god mat. Innan Kalle var vi in till båten och kollade till att allt stod rätt till. Delar av strömmen hade gått då jordfelsbrytaren hade löst ut. När vi fixat det så passerade vi affären snabbt och kompletterade med den sillburk som hade rullat ur sin matkasse tidigare och gått ibitar (nu var ju sillen redan skuren i bitar men vi ville inte ha glasburken delad också).

Väl hemma så blev det sedvanlig Kalle under inmundigande av choklad och portvin. Ett roligt program om en andmamma i Tokyo som ska förflytta sina ungar över en tungt trafikerad väg och där hela journalistkåren fått pippi på detta scoop. Därefter blev det mat i mängder, det klassiska svenska julbordet och en nubbe till sillen, eller två. (Tjoppe tycker vi har en intressant size på våra nubbeglas, de ser ut att rymma 1 cl, så man behöver varken bita av dem och man behöver minst två för att kunna kalla det för en).

Därefter förflyttade vi oss till soffan för lite fortsatt trevlig jultv. Det är inga större ytor att röra sig på i vårat hem, medvetet har vi tryckt i hop oss på 40 kvadrat för att kunna leva enkelt och billigt för att få tid och pengar över för båten. Det är väldigt praktiskt, man kan nästan sitta på samma stol och ändå komma åt allt man behöver. Tex så kan man från matstolen se samma tv som man ser när man sitter i soffan och från matstolen så når man även porslin så man kan duka och dessutom ett helt kontor med skrivare och pärmar etc. Från samma stol så är det två meter till duschen. Men sen måste man faktiskt ta några steg extra om man ska komma åt VMK (världens minsta kök) och sovrummet. Det är ett praktiskt kompakt leverne och vi saknar faktiskt inget. Hemma hos oss har vi för övrigt en tjocktv av modell mindre tumstorlek. Köper vi en stor måste vi nog flytta ut soffan i trädgården och titta in genom fönstret för att inte hamna för nära rutan. Och det bästa med detta lilla hem är nog att lägenheten är placerad i en flygel till en villa så vi har trädgård och stora ytor utanför ytterdörren. 

Senare på julaftonskvällen blev det paketfrosseri, vi hade köpt ett varsitt litet paket till varandra och bestämd att det inte skulle överskrida 50 lappen. Tjoppe överskred den limit vi satt upp så nu riskerar han att få en snigel på ögat och bli kölhalad i kalmar sund. Om inte annat kan han räkna med att få en miniräknare i nästa års paket. Vi skojade glatt och tackade varandra för klappen och sen tog vi oss an med lite disk och fixade Tjoppes traditionella kålsoppa och hann med en kort promenad innan vi bänkade oss igen för att se en film. Till den blev det ris a la malta. En julafton går fort och vi dök i säng vid halv tolv snåret med spända bukar.

På juldagen blir det Göteborg där vi ska fiska upp ett barn (inte från sjön men dock från tågstationen) och vi drar därefter upp till Lysekil och Tjoppes pappa. Där blir det garanterat trevligt med en hel del båtsnack.God fortsättning!

Tjoppe och Helena